Zde může být vaše reklama.

Loutkové divadlo Starost z Prostějova vystoupilo na Třebíčském loutkářském jaru

Loutkové divadlo Starost z Prostějova vystoupilo na Třebíčském loutkářském jaru

26. 03. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V Třebíči probíhal o uplynulém víkendu jeden z nejstarších festivalů amatérského loutkářství, oblíbené Třebíčské loutkářské jaro. Ve velkém divadelním sále tamějšího Národního domu se už po několikáté představil i host z Hané – prostějovské loutkové divadlo Starost.

V loňském roce nastudoval tento prostějovský soubor poprvé ve své historii klasickou pohádku podle Boženy Němcové, kterou zdramatizoval a pro potřeby souboru upravil jeho člen Pavel Moš. Jak na přehlídce v úvodu řekl její dlouholetý ředitel Jaroslav Dejl: „Starost jsme tu zažili s kramářskými písněmi, starými rytírnami, maňáskárnami – ale s klasickou pohádkou jsou zde opravdu poprvé.“ Přehlídky se zúčastnilo sedm souborů ze čtyř krajů České republiky.

Historické marionety, se kterými tento známý amatérský soubor vystupuje, nejsou typově nejvhodnější právě pro ztvárnění klasických českých pohádek. Ale Starost se o to pokusila a snad docela se ctí. Hrdinou pohádky je vojenský vysloužilec Michal, který na své cestě domů vytrestá zlou lakotnou selku i její neméně zlé pomocníky z pekla – a jak bývá v pohádce zvykem, dobro nakonec zvítězí na zlem. „Je to klasická pohádka na klasické motivy, je to pro děti od pěti tak do dvanácti let, není to ani pro ty úplně prťavé ani pro puberťáky,“ charakterizoval inscenaci její režisér Zbyněk Melka, dlouholetý prostějovský ochotník a někdejší jevištní technik prostějovského divadla.

Proč tak dlouho váhali s tím uvést pohádku vysvětlil vedoucí soubor a jeho zakladatel Ivan Čech: „Naše marionety byly vytvořeny v době, která dbala na přísná pravidla žánru – takže záporné postavy budí hrůzu, Kašpárek není malý kluk, ale dospělý mužík malého vzrůstu – no a kladné postavy mají blízko k přísným gotickým sochám. A to je dnešním dětem trošku vzdálené. A viděli jste jak tady, byť hrajeme ve velkém sále relativně daleko od lidí, tak pří náhlém nástupu čertů chtěly děti utíkat! Ale prostějovští diváci se nemusím bát, Kouzelnou Mošnu – jak se pohádka jmenuje, uvidí prostějovští příznivci loutek snad na MEDArtu, protože tam vystupují všechny prostějovské divadelní spolky a nejen ony,“ dodal Čech s tím, že spolek dostává na svou činnost příspěvek od Statutárního města Prostějova.

-age-

Další články