Zde může být vaše reklama.

Do Olomouce přijede Yasmin Levy, jedna z největších hudebních hvězd

Do Olomouce přijede Yasmin Levy, jedna z největších hudebních hvězd

27. 02. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V pondělí 9. dubna v 19.30 proběhne v kině Metropol koncert izraelské zpěvačky Yasmin Levy, hudební hvězdy světového formátu. Pyšní se třemi nominacemi na prestižní cenu BBC World Music Award a po 6 letech se vrací do České republiky, konkrétně do Olomouce.

Yasmin Levy spojuje zpěv v jazyce ladino, rytmy flamenka a magickou atmosféru sefardských písní (tj. židovská lidová hudba ze Španělska, ovlivněná arabskou kulturou). Narodila se v Jeruzalémě do hudební rodiny, od šesti let hrála na piano. V 21 letech zpívala poprvé před publikem jako host na koncertě své matky. Na veletrhu world music WOMEX v roce 2002 zahájila mezinárodní pěveckou kariéru.

Její první album Romance and Yasmin bylo zaměřeno především na ladino hudbu s tureckými vlivy. Uplatnila tak odkaz svého otce, hudebního vědce, který za svého života sepsal čtyři knihy obsahující romance sefardských Židů a deset dílů liturgických písní. Na druhém, vysoce ceněném albu La Juderia pokračovala Yasmin Levy v tradičním duchu ladinské hudby, ale dovolila si více experimentovat s rytmy flamenka.

Levy je jednou z nejlepších zpěvaček na Středním východě a zaslouží si globální pozornost. Má jemně vytříbený emocionální styl a zvládá vše od ladino písně o stýskání po Jeruzalému přes beduínskou melodii (v níž spatřuje krásu islámu) a bolestnou píseň o lásce až po vlastní balady o útrapách a naději,“ napsal o Levy Deník Guardian.

Vstupenky za 450 až 590 Kč jsou v prodeji v síti Ticketportal a v budově kina Metropol na Sokolské.

Koncert se koná v rámci festivalu Paschalia Olomucensia. Více o projektu a kompletní program na www.paschaliaolomucensia.cz.

neolstav tecnik web

 

Další články