Zde může být vaše reklama.

Prostějov se zbavil oblíbených folklorních přehlídek, akce se přesouvají jinam

Prostějov se zbavil oblíbených folklorních přehlídek, akce se přesouvají jinam

20. 02. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Dvě folklórní přehlídky, které v Prostějově pravidelně probíhaly, jsou pro město už minulostí. Místní radnice se rozhodla úspěšné a oblíbené soutěže zrušit, respektive přesunout jinam. Podle Hanáckého folklórního spolku je to pro město škoda.

Prostějov se profiluje jako město kulturního života a srdce Hané, se kterou e spjatá celá řada lidových tradic, z nichž některé jsou dodnes připomínané. Opak je ale pravdou. Jak se nám podařilo zjistit, ve městě končí krajská přehlídka dětských folklórních souborů Roztančená scéna a pěvecká soutěž O hanáckyho kohóta.

Za přesunem přehlídek do jiných center Olomouckého kraje stojí podle našich zjištění chybná personální politika prostějovské radnice v oblasti kultury a akce nemá kdo pořádat. Na důvody zrušení přehlídek jsme se zeptali tiskové mluvčí prostějovského magistrátu Jany Gáborové, ta ovšem jen sdělila termíny konání v letošním roce. Jak to bude s akcemi dál, neuvedla.

Krajská přehlídka dětských folklórních souborů Roztančená scéna, která probíhala každé dva roky v prostorách Městského divadla v Prostějově, se letos v Prostějově ještě uskuteční. „Rok 2017 město finančně zabezpečí naposledy, organizačně to zajistíme my,“ odpověděla Hana Pospíšiliková z Hanáckého folklórního spolku.

Kromě Roztančené scény z města mizí i každoroční krajské kolo dětské pěvecké soutěže O hanáckyho kohóta. „Obě akce jsou nízkonákladové, mají nízké požadavky na organizaci, stačí aby město poskytlo prostory a odměnu porotě. Je škoda přesouvat obě akce mimo Prostějov, kde jsou zavedené a i z důvodu konání výše uvedených akcí je Prostějov vnímán jako jedno ze živých center folkloru,“ uzavírá Hana Pospíšiliková.

Jakub Čech

Další články