Zde může být vaše reklama.

Ivana Plíhalová: Odchod Pavla Hekely nebyl úplně v pořádku

Ivana Plíhalová: Odchod Pavla Hekely nebyl úplně v pořádku

03. 10. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Po kulturní komisi města složené z odborníků a nikoli z politiků volá herečka Moravského divadla Ivana Plíhalová. "Názor kulturní komise by měl být respektován, což se v minulosti nedělo, zvlášť při rozdělování grantů. Myslím si, že v tom panuje velký chaos a že mnohdy granty dostanou jen ti, kteří mají na radnici známé - a to není v pořádku," říká.

Banner Florcenter

Kultura a politika jsou v nerozlučném postavení. Někdy umělci politiky kritizují, jindy je podporují, politici skrze umělce chtějí ovlivňovat veřejnost. Jak moc je právě dnes důležité si připomínat, že kulturní tvorba by měla být nezávislá na politice?

Myslím si, že je to velmi důležité, protože sama jako herečka a jako členka Moravského divadla velmi intenzivně vnímám tlak na zaměstnance divadla. Radnice dává divadlu velké peníze a tudíž má pocit, že může rozhodovat o vedoucích pracovnících. A to není v pořádku, tohle by radnice rozhodně dělat neměla. Pokud divadlo odvádí kvalitní práci, město by se do toho nemělo plést.

Právě v Olomouci vidíme dost problematických kroků ze strany radnice směrem ke kulturním institucím - ať už se jedná o přerozdělování grantů nebo obsazování členů kulturní komise. Je nezávislost kultury v Olomouci ohrožena?

Nezávislost kultury v Olomouci ohrožena není, ale určitě bychom měli být bdělí.

Jste stálicí Moravského divadla v Olomouci. Můžete nám prozradit, za jakých okolností ve své funkci skončil Pavel Hekela, ředitel divadla? 

Pavlovi Hekelovi skončilo období. Měl smlouvu na 5 let. Ale osobně si myslím, že ve funkci mohl ještě zůstat. I přesto, že je v důchodu svou práci dělal výborně, zvedl návštěvnost, samozřejmě i tržby. Osobně si myslím, že Moravské divadlo je nyní v nejlepší kondici, jaké kdy bylo.  My jsme vůbec nechápali, proč radnice vypsala výběrové řízení na nového ředitele. Jeho odchod nebyl určitě úplně v pořádku. Doufáme, že nový ředitel naváže na práci Pavla Hekely. A co se týče výběrových komisí, složení by mělo být převážně z odborníků, nikoliv zástupců radnice. Což zrovna v případě volby pana ředitele nebylo. Tam bylo 6 politiků a 4 odborníci.

Co tedy může vedení města dělat pro podporu kulturních institucí v Olomouci? 

Jednak by mělo sestavit po volbách novou kulturní komisi, která by měla být složena z odborníků, nikoli pouze se stranických zástupců. Názor kulturní komise by měl být respektován, což se v minulosti nedělo, zvlášť při rozdělování grantů. Myslím si, že v tom panuje velký chaos a že mnohdy granty dostanou jen ti, kteří mají na radnici známé - a to není v pořádku. Město by mělo uspořádat kulturní politiku, mělo by si definovat priority, které projekty chce podporovat a které ne. A nemusí je podporovat pouze finančně, mnohdy by stačil pouze prostor. Např. když někdo přijde s projektem, dostane prostor a podmínky od radnice, aby tyto své kulturní projekty mohl dělat. 

-vb-

Další články