Zde může být vaše reklama.

Osmý div světa v Olomouci. Výstava terakotové armády bude součástí letní etapy Flory

Osmý div světa v Olomouci. Výstava terakotové armády bude součástí letní etapy Flory

12. 08. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Abyste nemuseli cestovat až do Číny, přivezli organizátoři výstavu terakotových vojáků do České republiky. Terakotová armáda – Odkaz prvního císaře nabídne detailní pohled do hrobky prvního čínského císaře Čchin Š'-chuang-ti. Jeho terakotová armáda se označuje jako „osmý div světa“. Expozici mohou zájemci navštívit během letní etapy Flory. Po skončení Flory pak bude výstava armády pokračovat samostatně.

{perex} 

videoprojektory web

Mimořádný zážitek slibuje výstava s názvem Terakotová armáda - Odkaz prvního čínského císaře. Expozice bude vystavována během letní Flory v pavilonu G, kde zůstane až do 24. září. Pokud ji ale zájemci stihnout navštívit během květinové výstavy, ušetří. Terakotová armáda je totiž v ceně vstupenky na Floru. Po skončení Flory stojí výstava dospělého člověka 150 korun.

Organizátoři prý chtějí touto expozicí přilákat více turistů do regionu. Jde o putovní výstavu, kterou v Karlových Varech navštívilo více než 17 tisíc lidí. Terakotová armáda je vzdělávací a interaktivní styl výstavy. Návštěvníci se mohou těšit na 70 soch životní velikosti. Jelikož se jedná o certifikované kusy, jsou vyrobeny ze stejného materiálu jako originál. Příchozí tak mohou nakouknout do hrobky prvního čínského císaře Čchin Šchuang-ti, který dokázal sjednotit Čínu a ukončil tak období chaosu mezi všemi čínskými státy.

Archeologové objevili v roce 1947 nedaleko města Xi´an obrovské mauzoleum o ploše 46 čtverečných kilometrů. Součástí hrobky je pod zemí pohřbená armáda více než osmi tisíců terakotových válečníků z období kolem roku 220 před naším letopočtem. Sochy z pálené hlíny jsou brány jako kulturní dědictví Číny, a proto nejsou nikdy vyváženy a vystavovány jinde než v čínském mauzoleu. Necelý měsíc si teď mohou Olomoučáci prohlédnout detailně propracované repliky hliněných soch vojáků, koní v životní velikosti, bojových vozů a zhlédnout padesátiminutový dokument o sjednotiteli Číny, jeho životě a terakotové armádě, které se označuje jako osmý div světa.

-kz-

Další články