Zde může být vaše reklama.

Zádrapa se mě chtěl zbavit, říká vyhozená konzervátorka Irena Loubalová z prostějovského Muzea

Zádrapa se mě chtěl zbavit, říká vyhozená konzervátorka Irena Loubalová z prostějovského Muzea

06. 03. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Konzervátorku Irenu Loubalovou vyhodil ředitel prostějovského Muzea a galerie Daniel Zádrapa (ČSSD) tři roky před důchodem. Teď jí dal za pravdu inspektorát práce, že byla poškozena o peníze na odstupném, které nyní hodlá po bývalém zaměstnavateli požadovat. V rozhovoru, který poskytla pro Hanácký Večerník, Irena Loubalová popisuje současnou situaci v Muzeu, kde dochází k nevhodnému chování k zaměstnancům. Kritizuje Olomoucký kraj za nečinnost a toleranci excesů vedení Muzea, kterou zřizuje. Otevřeně hovořila také o kontroverzní zástupkyni ředitele Muzea Kamile Husaříkové.

O verdiktu inspektorátu práce ve věci Ireny Loubalové jsme už psali zde. Nyní nám poskytla na toto téma rozhovor.

V Muzeu jste jako konzervátorka pracovala 36 let. Proč jste najednou začala vedení vadit natolik, že jste dostala výpověď?

Těžko říct, možná proto, že jsem si svou práci po odborné stránce dělala dobře. Myslím, že za tím byla iracionální animozita paní zástupkyně ředitele Husaříkové, která byla pociťována i vůči jiným zaměstnancům. Vadili jí všichni lidé, kteří dělali svou odbornou práci dobře a kteří na ni měli na rozdíl od ní kvalifikaci vzdělání. Ona je na místě, na kterém by vzhledem ke své nedostatečné kvalifikaci neměla co dělat. Z původní knihovnice se stala kurátorka výstav výtvarného umění.  Mohly za tím být i banality, že jsem si dovolila paní Husaříkové oponovat například v názorech na uložení sbírek.

Oficiálním důvodem Vaší výpovědi byla nadbytečnost, přesto na pozici byl poté přijat někdo jiný. Jak to vnímáte?

Tímto se potvrdilo, že celá výpověď byla účelová a jejím hlavním smyslem bylo zbavit se mé osoby, jakož i v případech dalších odejitých zaměstnanců. Je zřejmé, že o žádnou nadbytečnost v mém případě nešlo.

Zvažovala jste, že se vydáte cestou soudní obrany a Muzeum zažalujete o neplatnost výpovědi?

Zvažovala jsem to v době, kdy to bylo aktuální, ale v důsledku toho, že kolegyně Peluhová už žaloba podala, následovalo zpětvzetí výpovědí ze strany ředitele, což jsem považovala za platnou věc. Po návratu po nemoci do zaměstnání jsem očekávala, že budu v Muzeu nadále pracovat. V ten samý den jsem ale při podepsání zpětvzetí výpovědi obdržela výpověď novou a zároveň dostala k podpisu přípis o odebrání osobního ohodnocení, přičemž šlo o takzvané překážky na straně zaměstnavatele, tudíž mi nemělo být odebráno. K tomu, že jsem to nepodala, mě vedla psychická stránka, protože jsem už nechtěla být v prostředí, kde je tolik zloby, intrik, šikanózního chování.

Když jste v Muzeu skončila, obrátila jste se na inspektorát práce, který Vám nyní dal za pravdu, že Muzeum v čele s ředitelem Zádrapou porušilo zákon, když Vám odebralo osobní příplatek v době, kdy Vám oznámili překážky na straně zaměstnavatele. Tím pádem Vás ochudili o část odstupného. Cítíte satisfakci? Co s tím budete nyní dělat?

Očekávám od bývalého zaměstnavatele finanční náhradu a od zřizovatele (Olomouckého kraje – pozn. red.) bych očekávala, že bude lépe kontrolovat práci svých příspěvkových organizací a naplňovat tak svůj smysl. Přestože kraj měl delší dobu k dispozici různé podněty a stížnosti na fungování Muzea a chování jeho vedení k zaměstnancům, tak se delší dobu neděje vůbec nic.  Tato nečinnost mě zaráží.

Inspektorát také konstatoval, že Muzeum nevytvářelo zaměstnancům příznivé pracovní podmínky. Co si mám pod tím představit?

Například když já jsem byla nemocná, nemohla jsem chodit do Muzea a když jsem odešla, zaměstnanci dostali zakázáno se s námi vyhozenými stýkat. Takové „odborné“ a „důležité“ věci se řešily na poradách.  Slyšela jsem od kolegů, že se rozdávaly důtky, například důtka údržbáři za prostořekost anebo později historičce Marii Dokoupilové za to, že se bez souhlasu ředitele vyjádřila novinám o záležitosti, kterou se odborně zabývá.

Předpokládám, že sledujete, co se v Muzeu děje i po Vašem odchodu. Odešli další zaměstnanci, v Muzeu se vystřídalo několik pedagožek, dostalo pokutu za porušení zákona o ochraně osobních údajů a z nájmu vyhodilo nepohodlnou kavárnici. Jak to hodnotíte?

Nyní již nejsem se zaměstnanci v kontaktu, oni se také dost obměnili. U současného vedení Muzea, pana ředitele Zádrapy a zástupkyně Husaříkové, mě to vzhledem k jejich chování absolutně nepřekvapuje. Lidé se prostě nemění.

Je to škoda pro spoustu kvalifikovaných a schopných lidí v Muzeu. Těšili se, že se jim oddechne, až paní Husaříková odejde do důchodu. Zatím se tak nestalo.

Děkuji za rozhovor.

 

Jakub Čech

 

 

SOUVISEJÍCÍ

Inspektorát práce: prostějovské Muzeum porušilo při vyhazovu konzervátorky zákon, obralo ji o peníze

Historička poskytla novinám rozhovor o Židech. Dostala od ředitele Muzea Zádrapy důtku

Prostějovské Muzeum dostalo pokutu. Porušilo zákon o ochraně osobních údajů

Z prostějovského Muzea odešly dvě pedagožky. Zachránil jsem Ti pr*el, řekl jedné ředitel Zádrapa

Konec kavárny Ivety Valentové v prostějovském Špalíčku budí emoce i po dvou letech

Prostějovské muzeum vybralo vedoucí kavárny. Ve skutečnosti do jejího fungování mluví dcera ředitele

Další články