Zde může být vaše reklama.

Blanka Kolečkářová k výběru ředitele krajského úřadu: Dopadne to špatně, dřív nebo později

Blanka Kolečkářová k výběru ředitele krajského úřadu: Dopadne to špatně, dřív nebo později

21. 05. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Dlouholetá starostka Držovic a krajská zastupitelka za hnutí Starostové a nezávislí se opřela do výběru ředitele olomouckého Krajského úřadu. "Pokud morálka upadá a dobří lidé nic nedělají, potom bují zlo. Toto víme z historie," říká bez obalu.

reklama poutak

 

Ředitelem krajského úřadu se stal Lubomír Baláš a vám se to nelíbí. Proč?

Protože jsem opravdu naštvaná, co se stále  děje. A jak pevný je kontakt mezi  určitými lidmi.  Pevně jsem věřila, že to bude v tomto pro mne v druhém  volebním období v krajském zastupitelstvu lepší, i když jsem opět v opozici za hnutí STAN. Můj osobní názor je, že je to bohužel tentokrát ještě horší, už tím, jak si brzy odvolali svého hejtmana Koštu. A nyní si dosazují dalšího „ svého člověka“.   

Podle současného hejtmana Oklešťka byl ve výběrovém řízení nejlepší...

Velmi mne překvapuje, že člověk, který je profesionální úředník, ve svém postavení tajemník magistrátu města Prostějova,  který, co vím já z médií,  má za sebou nejedno pochybení, hrozí mu navíc pokuta, se vůbec přihlásí do výběrového řízení na ředitele KÚ Olomouc. Můj názor je, že takovou vysokou pozici  má zastávat člověk s vysokým  morálním kreditem. Aby byl uznávaným vzorem svým podřízeným kolegům a hlavně občanům našeho Olomouckého kraje. Neříkám, že nemá profesní zkušenosti s vedením samosprávy. Ale zde je morálka víc než zkušenosti. Ty se časem naučíte. Morálku však máte v sobě. Mám pocit, že je to již připravená věc, tak, jako bylo odvolání hejtmana Košty, jehož jsem byla osobně, coby opoziční krajská zastupitelka, svědkem. Vždyť i současný  hejtman Okleštěk je z Prostějovska, stejně jako jeho kolega Faltýnek, všichni z hnutí ANO.

Koho byste si představovala místo Baláše?

Copak nemáme mladší a schopnější generaci a nezatíženou minulostí, kteří by zvládli dobře post ředitele krajského úřadu?  I kdyby jejich zkušenosti byly o něco menší, o to větší by tu byla naděje na lepší minulost. Velmi mne takové věci zlobí, a vadí mi, že se dějí. A vím také ze zkušenosti, že pokud je všechno založené na špatných základech, dopadne to špatně, dřív nebo později. Jako opoziční krajská zastupitelka a letitá starostka obce vím, že jen dobré příklady v chování lidí mohou změnit věci k lepšímu v naší společnosti.

Myslíte, že upadá morálka?

Ano. Pokud morálka upadá  a dobří lidé nic nedělají, potom bují zlo. To víme z historie. Tady se na kraji vracíme k praktikám do dob minulých a je mi to opravdu velmi moc líto, že náš Olomoucký kraj,  jeho zaměstnanci i občané musí tomuto všemu přihlížet a úcta k této instituci a k lidem kteří ho reprezentují právem slábne. A nechce se mi věřit, že to tak už zůstane. Že je to pravda….že se to vůbec stalo…

Vlastimil Blaťák

Další články