Zde může být vaše reklama.

Kdybych byl primátorem, tajemníka magistrátu bych odvolal, říká Aleš Matyášek

Kdybych byl primátorem, tajemníka magistrátu bych odvolal, říká Aleš Matyášek

31. 03. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Prostějovský zastupitel a lídr místní TOP 09 Aleš Matyášek poskytl po čase Hanáckému Večerníku rozhovor. V něm uvedl, že nebude kandidovat v letošních sněmovních volbách nebo že jako primátor by netoleroval alkoholové dýchánky nejvyšších úředníků prostějovského magistrátu. Prozradil i své plány na pondělní jednání zastupitelstva.

TOP 09 jde do sněmovních voleb poprvé bez Starostů a nezávislých, navíc po neúspěchu v loňských krajských volbách. V jaké je strana kondici?

Začnu poslední částí otázky. V poslední době je profil TOP09 atakován nejrůznějšími průzkumy preferencí. Neznámé nejsou ani výhrady k současnému předsedovi Miroslavu Kalouskovi. Mé bytostné přesvědčení je, že politika je služba veřejnosti jako celku, nikoli sobě. V krajských volbách jsme sice neuspěli, ale mne potěšily výsledky v našem městě. Nejsme strana s početnou členskou základnou, přesto jsme zde získali s ohledem na situaci velmi dobrý výsledek, který je ovocem tvrdé práce v prostějovském zastupitelstvu. Jsme v našich názorech i činech konzistentní se zásadami, na nichž TOP09 vznikla. To, že celostátně i v mnohých regionech pozorujeme výsledky jiné, je důsledkem nerespektování našich vlastních zásad. Stačí připomenout neštěstí jménem Drábek. Konzervativní pohled na politiku neznamená protisociální. Naopak. Naší metodou služby veřejnosti nejsou experimenty, ale svoboda a odpovědnost, ochrana rodiny, osobnosti a práva. Existuje řada konkrétních našich návrhů, které jsou s těmito zásadami v souladu. Pokud tyto jasné principy budeme ctít, bude naše strana v dobré kondici a nemusí se obávat ani dočasných propadů své popularity. Politika TOP09 musí stát na nohách komunální politiky. Tam se tvoří důvěra a vztah. A teprve na tomto základě může vyrůst pevná a srozumitelná konzervativní politika kraje a státu. Jsem přesvědčen, že drtivá většina našich místních organizací takto smýšlí i pracuje.


A budete  v těchto volbách Vy osobně kandidovat?

Do parlamentních voleb kandidovat nebudu. Moje práce je zde v Prostějově. Chci ji dělat naplno, protože před námi je neuvěřitelná řada kauz, které se vzájemně proplétají a já nemám prostou lidskou kapacitu na to, abych se ještě naplno věnoval kampani do parlamentu. Nominovali jsme z regionu výborné mladé lidi na kandidátku a jsem přesvědčen, že uspějí. Řekl jsem, že TOP09 není strana Miroslava Kalouska, ale strana lidí, kteří chtějí změnit zdejší styl. Kdo jen trochu přišel do styku s realitou prostějovského řízení, ví, o čem mluvím. Změníme-li zdejší styl řízení a lidé nám začnou věřit, můžeme jít dále. Shora to však nejde. Musíme opravdu začít od základů. To jsme učinili a jsem přesvědčený, že naši kandidáti uspějí a získají zkušenosti pro náročnou službu veřejnosti. Já osobně chci ze všech sil k úspěchu pomoci svou prací zde, abych osvědčil, že to co říkáme i děláme. To je nejlepší kampaň, která nese, jak jsem zjistil, nesporné výsledky.

reklama poutak

Hanácký Večerník před časem otevřel aféru s platovými třídami na prostějovské radnici. Jde o to, že úředníci magistrátu brali roky nižší plat, než na jaký měli nárok. Když na to odborářka upozornila, byla ještě tajemníkem Lubomírem Balášem potrestána dalším snížením platu a odebráním části odborné agendy. Co si o tom myslíte a jak byste problém řešil, kdybyste byl primátorem města?

Podle mého názoru je zodpovědný tajemník magistrátu. Nechápu, proč ještě paní primátorka neučinila kroky k objasnění případu a neinformovala o nich zastupitele. Jde o nespornou skutečnost, kdy zaměstnanci nedostali to, na co mají nárok. Zdá se mi to jako z jiného světa, jako ze samoděržaví. Jako bývalého předsedu odborové organizace je pro mne nepředstavitelné, že je šikanována předsedkyně odborové organizace, která má v popisu své funkce starat se o zaměstnance, pokud jsou obětí nezákonného postupu zaměstnavatele. Magistrát musí vyplatit celou výši škody a ta musí být vymáhána po viníku. Zaměstnanci však nemohou čekat, až se vleklým šetřením viník zjistí. Náprava vůči nim musí být okamžitá.

Pokud bych byl primátorem města, trval bych na odvolání tajemníka, který selhal nejen v tomto případě. Tento člověk nemůže být nadále ve funkci. O věci a návrhu svých řešení bych neprodleně informoval zastupitelstvo a požádal o podporu. Jsem zaskočen, že paní primátorka to neudělala. Věc se bytostně dotýká samosprávy i správy státní. Jde o fungování města. Zaměstnanci, kteří mají strach, nemohou podávat takový výkon, který od nich očekávám. To pozoruji i při jednáních zastupitelstva, kdy mne mnohdy některé postupy zcela zaráží. Jak se zdá chyba není v zaměstnancích, ale v atmosféře strachu mezi lidmi, kteří nám v naší práci mají být oporou, a občanům profesionálními pomocníky.


Každopádně nejde o jedinou kauzu spojenou s prostějovskou radnicí. Na veřejnost se dostaly fotografie z alkoholových dýchánků nejvyšších úředníků prostějovské radnice, kromě toho i fotografie vedoucího stavebního úřadu Jana Košťála s jeho zásobou alkoholu na pracovišti. Přestože je prokázáno, že nejvýše postavení úředníci porušují zákon, primátorka Alena Rašková to nijak neřeší. Toleroval byste jako radní takové jednání vedoucích úředníků?

Ne. Jde o důvěru občanů ve funkčnost radnice. To, co jsem viděl, je šokující. Šokující je i upachtěné vysvětlování za pomoci silvestrovských večírků.  I kdyby to tak bylo, je to špatně. Ani ty se nesmějí v prostorách radnice konat. Nedovedu si představit, že se tam procházejí na silvestra odpoledne náladou povznesení zaměstnanci. Magistrát je instituce a byla znehodnocena. Jaký vztah k ní mají nejvyšší představitelé, takový vztah k ní budou mít i občané. Je to styl vrchnosti, která má k lidem daleko.

 
Prostějovští radní Pavel Smetana, Zdeněk Fišer a Milada Galářová byli přerovským magistrátem uznáni vinnými z přestupku, kterého se dopustili tím, že na zastupitelstvu neoznámili střet zájmů - členství v DTJ. Do správního spisu přitom jako důkaz donesli Váš poslední rozhovor pro HV, kde potvrzujete, že zvedli ruku, což ale samozřejmě nesplňuje zákonnou formu oznámení. Jaký máte na tento případ názor?

Jsem nesmírně rád, že případ byl popsán a rozhodnut nezávislým úřadem. V předchozím rozhovoru jsem akcentoval etickou stránku jednání všech tří členů DTJ. Jak je vidět postihuje ji i legislativa a to je dobře. Je vidět, že v mnoha oblastech jsou zákony dobré a je zapotřebí vybudovat takové prostředí, v němž budou respektovány. Zároveň však vidím, jistou nekonzistenci různých právních norem. Zde konkrétně Zákona o obcích a Zákona o střetu zájmů. V takových případech by zralý člověk měl být schopen rozhodování na základě etického vyhodnocení svého jednání. Musím bohužel konstatovat, že výsledek řízení ukázal, že náměstci Zdeněk Fišer Pavel Smetana a členka rady Milada Galářová v testu integrity propadli.

Blíží se dubnové zastupitelstvo. Jaké téma na něm plánujete otevřít?
Odeslal jsem paní primátorce dva návrhy na doplnění programu. První se týká revokace usnesení o výkupu pozemku od spekulantů městem Prostějovem, kdy škoda přesáhla 4 miliony korun. Druhý se týká změny jednacího řádu, kdy jsem již dříve informoval paní primátorku s existencí judikatury, která řeší právo slova občanů na jednání zastupitelstva. Toto právo je neustále porušováno, a proto usiluji o změnu.  

Dále mne bude zajímat osud projektu nového bazénu, který se podle mého názoru neubírá správným směrem. Na výrobních výborech jsem navrhoval z hlediska využitelnosti parametry bazénu 25 x 50 m. Takové uspořádání by nejlépe vyhovovalo celoročnímu využití pro výuku, sport i rekreaci co největšího počtu Prostějovanů i lidí ze širokého okolí. Před několika okamžiky jsem si však přečetl zprávu, která hovoří o výstavbě polovičního bazénu, než bylo původně vedením města ohlášeno a o němž jsme jednali na výrobních výborech. Tato koncepce, je koncepcí 60. let minulého století. Takový bazén našemu městu prostě stačit nebude. Jsem znovu udiven zcela netransparentním postupem rozhodování o významných investicích města, které mají sloužit denně nám i potomkům za 50 i 60 let. Požádal jsem paní primátorku o naléhavou schůzku a budu žádat vysvětlení. Žhavým tématem je také tunel jménem Manthellan.

 

Děkuji za rozhovor.

 

Jakub Čech

Další články