Zde může být vaše reklama.

Místo podstaty se řeší, jak věci ututlat, říká o situaci v Prostějově zastupitel Jan Navrátil

Místo podstaty se řeší, jak věci ututlat, říká o situaci v Prostějově zastupitel Jan Navrátil

02. 05. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Prostějovský opoziční zastupitel Jan Navrátil (Změna pro Prostějov) byl dříve známý hlavně jako ekolog a propagátor sázení stromů či jízdy na kole. Před lety se začal více občansky angažovat a vedl iniciativu za zachování společenského sálu v centru. Ten má být nahrazen velkým obchodním komplexem olomouckého investora Manthellan. Posléze založil spolek Pro Prostějov a na podzim 2014 se stal i členem zastupitelstva. Orgánu, na jehož jednání chodil i předtím a bývalý prostějovský primátor Miroslav Pišťák mu jako občanovi protiprávně upíral právo slova. Dnes je Navrátil řadovým členem zastupitelstva, stejně jako někdejší suverén Miroslav Pišťák. O tom, čím se zabývá a jaké má názory na aktuální politické kauzy v Prostějově, pohovořil Jan Navrátil v rozhovoru pro Hanácký Večerník.

Ještě než Vás občané zvolili do zastupitelstva, jste se zabýval problematikou společenského sálu a výstavby obchodní galerie společnosti Manthellan. Jak hodnotíte vývoj kauzy za poslední roky a současná vyjednávání vedení města se společností?

Jedná se o privatizaci veřejného prostoru v centru Prostějova v rozsahu asi hektar a půl. Daný prostor slouží nyní občanům a návštěvníkům města jako tržnice, parkoviště a společenský dům.  Cílem záměru z roku 2008 bylo zušlechtit, dobudovat a lépe využít tento veřejný prostor. Ze tří účastníků výběrového řízení nabídl nejvyšší cenu za uvedené nemovitosti a pozemky Prior obchodní domy a.s.  52 milionů korun. Nabídka obsahovala zachování Společenského domu.  Další účastník, společnost NM Crestyl, nabídl vybudování nového společenského sálu na pozemku tržnice výměnou za obchodní galerii na pozemku KASC, nabídl ale městu nejnižší cenu a definoval, že sál musí provozovat město a nebyl vybrán.

Až po výběrovém řízení, které nestanovilo vítěze, vyjednávací tým z bývalého ODS v roce 2010 dojednal  s Manthellanem utajeně schválení smlouvy bez sálu a tržnice. Smlouva byla zveřejněna až po odhlasování zastupitelstvem. Navíc byla v rozporu s platným územním a regulačním plánem.  Vyjednávání města pokračuje neustále špatným směrem a ve stejném duchu, přestože je už dnes všem jasné, že čistě komerční centrum (v rozporu se zadáním a podanými soutěžními návrhy) zde vyrůst nemůže. 

Jednání s panem Morávkem nyní vedou Mgr. Jiří Pospíšil a ing. Zdeněk Fišer ve stejném duchu a opět utajeně a informace o probíhajících jednáních z nich páčíme po kouskách. Další jednání o možném náhradním sále menšího rozměru na pozemku bývalé sodovkárny se mají uskutečnit koncem dubna (informace Mgr. Pospíšila z posledního zastupitelstva města Prostějova). Ostře protestujeme proti takovému postupu.  Je potřeba se vrátit se k záměru, a protože se píše rok 2017, tak ukončit smlouvu o smlouvě budoucí dohodou stran, či soudně a výběrové řízení nejlépe vypsat znovu a jednat transparentněji.

Úředníkům, kteří byli roky okrádáni o část platů, dal nyní za pravdu i inspektorát práce. Město však přesto odmítá zaplatit všechny peníze, které jim nižší platovou třídou ukradlo. Souhlasíte s postojem primátorky Raškové, že se měli ozvat dřív a že je to jejich problém?

Nejsem s celou kauzou dobře seznámen a nemám prostudované skutečné pracovní náplně zaměstnanců magistrátu za poslední roky.  Myslím si, že doplacení částky za poslední tři roky by mělo proběhnout automaticky a u starších případů je potřeba zvážit doplacení na správnou platovou třídu dle skutečné pracovní náplně. Mám spíš obavu a informace od více úředníků, že početně se jedná o pověstnou špičku ledovce, kdy mnozí zaměstnanci se ozvat bojí, aby se nestali terčem útlaku, jako ti, kteří se už ozvali. Nesouhlasím tedy, že je to problém jen těch zaměstnanců. Na magistrátě pak není zdravá atmosféra a zaměstnanci pečlivě zvažují, kdy se ozvat a kdy radši ještě ne a radši držet ústa a krok a směřovat krok za krokem k důchodu. 

Blíží se volby do Poslanecké sněmovny a prostějovští sociální demokraté podle našich informací navrhovali na kandidátku Aloise Mačáka, který v Prostějově a na kraji skončil kvůli statisícovým darům. Jak to na Vás působí?

Působí to na mne dojmem, že ČSSD je personálně vyhořelá a většina politiků je zde již za zenitem a v takové situaci si člověk říká ono okřídlené „Kde vzít a nekrást“? To by museli včas vychovat a nominovat nějaké odborníky z řad nečlenů strany a co kdyby pak takový nečlen hlasoval dle svého nejlepšího vědomí a svědomí a nikoliv podle stranických not?  To by pak mohl být problém. Problém nikoliv tak pro voliče, jako spíš pro všechny stranické lobbisty v pozadí. Musíme tedy pochopit, že strany budou nominovat někoho loajálního, ve stranickém systému řádně zavázaného a je na voličích, aby celou tuto problematiku řádně rozkryli a podle toho hlasovali.  

reklama poutak

V Hanáckém Večerníku jsme zveřejnili řadu fotografií dokladujících požívání alkoholu nejvyššímu úředníky prostějovské radnice. Jedná se mimo jiné o dýchánek konaný v kanceláři vedoucího stavebního úřadu Košťála za účasti tajemníka magistrátu Lubomíra Baláše. Místo řešení merita věci se začalo řešit, kdo fotografie vynesl, místo personálního vyvození důsledků na nás město i dotčení úředníci poslali advokátní kancelář. Co si o tom myslíte?

To je tak vždycky. Místo podstaty se řeší, jak věci ututlat a jak nositele informace ušlapat. Víc mi ale vadí, kam Prostějov pod vedením Ing. Košťála a ing. Baláše po stavební stránce směřuje, než jestli se tu občas na pracovišti pije (což samozřejmě taky není správné). Považuji za podstatnější, že se v Prostějov (ale i jinde) nedodržují výškové regulativy staveb, nad upozorněním občanů se zavírají oči, územní plán se ohýbá dle zájmů investorů a nikoliv dle zájmů obyvatel, že se mlží při územních a stavebních řízeních (Národní tenisové centrum) a pod pojem rekonstrukce domu se dá v Žešově skrýt i totální demolice a novostavba, že se třeba na Plumlovské ulici nedodržuje stavební čára a může tu vzniknout cokoliv s požehnáním našeho stavebního úřadu.   Soulad s regulačními plány města se u některých investorů nekontroluje. Je toho daleko víc, co by si zasloužilo personální výměnu na uvedených postech, či minimálně zvýšený tlak na dodržování zákonů a pravidel.

O Velikonocích zemřel zastupitel Prostějova a bývalý ředitel Reálného gymnázia Václav Kolář. Jak na něj budete vzpomínat?

Vzpomínat na něj budu samozřejmě v dobrém. Byl to nekonfliktní, humanisticky založený člověk, který přistupoval k problémům s rozvahou.  V zastupitelstvu byl tuším od roku 1990. Na postu zastupitele jej nyní nahradí nová krev – pan Marek Moudrý ze SOŠ podnikání a obchodu.

 

Děkuji za rozhovor.

Jakub Čech

Další články