Zde může být vaše reklama.

Nezapomínejte kroužkovat, vzkazuje voličům politolog Ondřej Plachý

Nezapomínejte kroužkovat, vzkazuje voličům politolog Ondřej Plachý

05. 10. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Už v pátek zamíří voliči v celém kraji k volbám. Ti olomoučtí zvolí kromě zastupitelů i svého senátora. Kdo má jaké šance? Jak se strany snaží kandidáty přesvědčit? A jak se rozhodnout, kdo je ten správný? Rozhovor Hanáckému Večerníku poskytl politolog ze sdružení Kohovolit.eu Ondřej Plachý. Právě toto sdružení vytvořilo volební kalkulačku, která vypočítá názorovou shodu s různými kandidáty.

Jak vnímáte letošní krajské volby – mají téma?

V této otázce asi bude nejlepší vymezit dvě základní roviny - celostátní témata a pak témata v našem kraji. Na celostátní úrovni je nejčastěji zmiňovaná ilegální migrace do Evropské unie, díky níž napříč kraji kandiduje mnoho nových politických uskupení, které se vyznačují svým odporem k jakémukoliv přijímání cizinců, obzvláště pak z muslimských zemí.

Pokud se ale podíváme na témata našeho kraje, imigrační problematika zůstává spíše na pozadí a politické subjekty se věnují tématům tradičním, které spadají do kompetence krajů - školství, zdravotnictví, doprava a sociální služby. Kromě toho pak v debatách rezonuje také korupční aféra, do které byl zapletený náš současný hejtman Rozbořil, který i přes politický tlak odmítl odstoupit a nadále tak setrvává ve své funkci. Zajímavostí jistě je, že samotná ČSSD na tuto otázku odpověděla "nevím" a poukázala na nepříliš kvalitní práci policie v této záležitosti. Naopak její koaliční partner KSČM deklarovala, že s pokračováním hejtmana ve funkci žádný problém nemá. Krajské volby pravděpodobně také rozhodnou o osudu plánované krajské spalovny. Zatímco současná koalice KSČM a ČSSD společně s TOP09, Nezávislí + Moravané a s Republikány Miroslava Sládka tuto investici podporují, ostatní subjekty jsou proti a spíše se přiklání k investicím do recyklace a do budování třídících center.

Jako poslední bych rád zmínil kritiku některých organizačních změn, ke kterým na krajském úřadě došlo. Jedná se převážně o zrušení odboru kultury, který by podle některých kritiků měl umožnit snadnější prosazení stavby Šantovka Tower. Kromě dvou současných koaličních partnerů tak v odpovědích do kalkulačky všechny ostatní subjekty slíbily odklon od současné krajské politiky - a zde se bavíme hlavně o zvýšení transparentnosti a revize některých stávajících projektů, jako například plánované výstavby Olympijského centra v Prostějově.

Myslíte, že současné krajské vedení u voličů uspěje? Budou vůbec krajská témata hrát roli?

Podle výsledků průzkumu České televize mají v Olomouckém kraji největší šanci výrazně uspět ČSSD, ANO a KSČM. Jednou ze zajímavostí, které se ukázaly v námi sesbíraných odpovědích ve Volební kalkulačce je to, že i ANO je ochotné po volbách s KSČM vládnout, i když si jako podmínku stanovuje hnutí to, že se nesmí jednat o dvojkoalici. To ale bude problematické - kromě ČSSD a Moravanů s nezávislými všechny ostatní strany spolupráci s KSČM odmítají.

Krajská témata v kampani hrají důležitou roli. Jedná se o konkrétní dopravní projekty - lepší spojení Přerova s Prostějovem, problém s omezením zastavování vlaků v Zábřehu na Moravě nebo stavba severního obchvatu Prostějova.

Je řada regionálních hnutí a celkově subjektů okolo pětiprocentní hranice. Mají šanci?

Bez kvalitního předvolebního průzkumu se neodvažuji soudit, kdo se do krajského zastupitelstva dostane. Na druhou stranu máme v Olomouckém kraji několik politických stran, které mají seriózní politický program, své zastoupení na obecní úrovni a ambice prosadit se i v krajské politice.

Podle čeho by se měl volič ideálně rozhodnout?

Voličům bych doporučil, aby si vyplnili Volební kalkulačku a porovnali odpovědi jednotlivých kandidátů do Senátu a politických stran v krajských volbách. Důležité jsou také jejich osobní preference a ideologie. Voliči by určitě neměli zapomínat na kroužkování, které může do popředí vynést kandidáty z nižších míst jednotlivých kandidátek.

 

Děkuji za rozhovor.

 

-jač-

Další články