Zde může být vaše reklama.

Odhalil statisícové dary Pišťákovi a Mačákovi: Byla to náhoda, říká Petr Ošťádal

Odhalil statisícové dary  Pišťákovi a Mačákovi: Byla to náhoda, říká Petr Ošťádal

23. 02. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Prostějovan Petr Ošťádal je jedním z aktivních občanů. Sleduje jednání zastupitelstva, pracuje s materiály pro jednání a upozorňuje na různé nesrovnalosti či nevýhodné transakce města. Kandidoval i do zastupitelstva za hnutí ANO, které vloni na jaře opustil spolu s dalšími členy. Hovoří velmi otevřeně o praktikách představitelů místního hnutí ANO, o pozadí aféry s dary pro Miroslava Pišťáka a Aloise Mačáka a také o případu pozemků úředníka Kamila Janečka.

Nemohu se nevrátit k  Vašemu působení v hnutí ANO 2011. Kandidoval jste za něj ze sedmého místa a jste druhým náhradníkem. Letos na jaře jste jej ale spolu s dalšími několika desítkami lidí opustil. Proč?
Pokud bych měl důvod shrnout do několika vět, tak bych řekl, že to bylo kvůli tomu, že před volbami do zastupitelstva Olomouckého kraje se začal naplno projevovat tlak z vedení krajské a oblastní organizace na převzetí vlivu v místní organizaci ANO v Prostějově.  Místní organizaci tvořilo v té době přibližně 40 lidí. Mnoho z nich se na činnosti hnutí nijak aktivně nepodílelo a účastnilo se spíše jen sněmů a s Hnutím sympatizovalo. Většina členů, kteří vystoupili, tvořila z mého pohledu aktivní jádro místní organizace. Bohužel v době „krizových dnů“ se projevila mistrná práce zákulisních hráčů a ukázalo se, že další snaha o nápravu stavu by byla zbytečným plýtváním sil. V tomto okamžiku jsem se rozhodl společně s některými kolegy Hnutí opustit. Nutno dodat, že o veřejné dění jsem se zajímal i před vstupem do Hnutí a zajímám se stále. Připadá mi to jako běžná součást života.

Hnutí ANO v Prostějově nyní ovládají lidé jako je pan Šestořád, Rozehnal, Jura. Jsou to charakterní osobnosti, které by měly působit v politice?
Víte, já jsem se v hnutí ANO ocitl vlastně velkou náhodou. Členství mi bylo nabídnuto Hanou Naiclerovou přibližně půl roku před volbami a bral jsem to jako příležitost prosadit věci, které i dnes považuji za užitečné. Byla to doba hektická, plná událostí, příprav a nových věcí. Jsem za tuto zkušenost vděčný. Bohužel se později ukázalo, že Hnutí v Prostějově doplatilo nejen na to, že jsme byli vlastně začátečníci, ale i na určitou naivitu, že můžete věřit každému v týmu. Nemyslím si, že bych mohl hodnotit něčí charakter. Velký vliv na chování jednotlivců mohou mít vazby a motivace. Mohu snad hovořit o dojmech nebo zážitcích. V hnutí ANO již nyní nejsem a tak vlastně nevím, kdo je  v Prostějově ovládá. Pokud vím, tak pan Šestořád je stále předsedou oblastní organizace ANO. Praktickou funkci tohoto organizačního článku jsem dodnes nepochopil. Z projevů pana Šestořáda vstoupil do historie výrok „Prosím uvědomme si, že Aby tu chtěly žít i naše děti, my to prověříme, atd.., není volební program, jsou to volební hesla a snad se na nás nikdo nenaštve, jsou to prázdné fráze“. Na rozpadu ANO v Prostějově měl lví podíl, ale pokud jsem mohl pana Šestořáda poznat, nemyslím si, že všechny nápady byly přímo z jeho hlavy, i když v diskusích na sociálních sítích projevoval až básnickou vynalézavost.  Místní organizaci Prostějov nyní předsedá Jiří Rozehnal. Po této pozici toužil zřejmě už v minulosti, což se naplno projevilo, když překvapivě kandidoval jako protikandidát Hany Naiclerové přes to, že snad nikdy neprojevil jiný než souhlasný názor. Reputaci si však pokazil, když při svém projevu uvedl, že „pašoval kazety a porno, což už je nyní promlčeno“. Myslím, že ho samotného překvapilo, co v rozčilení řekl.
František Jura působil dojmem férového a tichého člověka. Později se však začaly projevovat jeho vazby na sportovního podnikatele Miroslava Černoška. Jeho současná pozice náměstka hejtmana Olomouckého kraje pro kulturu, tělovýchovu a sport není nijak překvapivá. Už na druhém zasedání zastupitelstva Olomouckého kraje byla schválena některá usnesení, která se dotýkají aktivit právě Miroslava Černoška.
 
Málo se ví, že jste to byl Vy, kdo odhalil, že Alois Mačák a Miroslav Pišťák brali statisícové dary od soukromých firem. V důsledku této kauzy oba museli opustit své funkce. Jak se taková věc odhaluje?
Slovo „odhalil“ působí jako z detektivky, ale nic napínavého nehledejte. Informace, které jsem měl, si u mnoha institucí může ověřit každý občan a nemusí se přitom ani hnout z domu. Stačí získat přístup do „registru oznámení“. Návod je třeba na mých webových stránkách www.petrostadal.cz v článku „Pěkný balík za nic?“ Pokud se ptáte, jak jsem přišel právě na to, že výše jmenovaní obdrželi dary, tak to byla opět náhoda. Tehdy jsem si zažádal o přístup do „registru oznámení“ ve Smržicích a potřeboval jsem přístup do nějakého dalšího registru pro srovnání, jak jednotlivé registry vypadají. Zatímco ve Smržicích se snažili přístup do registru co nejvíce ztížit, přístupové údaje do registru v Prostějově  jsem obdržel velmi rychle a uspořádání bylo přehledné. Jen pro zajímavost: Ve Smržicích se pro zobrazení každé stránky z registru vyžadovalo zadání šestnácti (!) jednotlivých znaků  přiděleného kódu do šestnácti políček. Následně se zobrazila kopie ručně vypsaného „majetkového přiznání“, kterou ještě překrýval hustý vodoznak, takže byla kopie v podstatě nečitelná.

Takže šlo vlastně v případě Mačáka a Pišťáka o náhodu?
Přesně tak. U radního Mačáka jsem si ale musel informace vyžádat následně také na Krajském úřadě, protože jsem o tom chtěl napsat článek na mém webu. Informace, které z Registru zjistíte, není možné sdělovat třetím osobám. To lze učinit zjednodušeně řečeno až od pozice starosty a výše. Radní Mačák byl tehdy současně náměstkem hejtmana.  O skutečnosti, které jsem zjistil, se následně začaly zajímat i sdělovací prostředky.

V poslední době pronášel Alois Mačák různá uražená vyjádření na Vaši adresu a přemýšlí o návratu do politiky. Co na to říkáte?
Pokud vím, tak jeho proslov v přímém přenosu zasedání prostějovského zastupitelstva, ve kterém se mne snažil očernit, byl jeho posledním v tomto sále. Článek, o kterém mluvíte, jsem četl, ale měl jsem v něm jen vedlejší roli. Hlavní myšlenkou autora bylo očistit Aloise Mačáka. V době nejvyšší slávy měl pozici korunního prince a blíží se doba, kdy ho bude potřeba vytáhnout ze stranického mrazáku. Důvodem je zřejmě nedostatek vhodných náhradníků. To je však věc Aloise Mačáka a strany, ve které bude chtít působit. Podle mě je to riskantní tah.

Odhalil jste také onen problém s pozemkem úředníka Janečka a upozornil jste na jeho podivné zbohatnutí. Janeček nyní na radnici končí. Jste spokojen?
O prodeji pozemku, o kterém hovoříte, jsem napsal článek. Smyslem článku však nebylo odhalit pana Janečka. Chtěl jsem jen ukázat na chybu v systému. Vím, že pan Janeček není jediný zaměstnanec magistrátu, který vlastní pozemky. V tomto případě však měl pan Janeček jako úředník zaměstnaný na Odboru koncepce a rozvoje z titulu své funkce informace, které běžný občan Prostějova mít nemohl. Je třeba se zamyslet i nad tím, že pokud kupujete za účelem spekulace pozemek, musíte mít určitou jistotu v tom, že ho bude chtít někdo koupit. V tomto směru bych nepodceňoval úlohu ani některých spoluvlastníků.
Jakub Čech

Další články