Zde může být vaše reklama.

Předvolební rozhovory: Na spoustu věcí máme se Soukromníky podobný názor, říká Michal Zacha (ODS)

Předvolební rozhovory: Na spoustu věcí máme se Soukromníky podobný názor, říká Michal Zacha (ODS)

21. 06. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Lídrem ODS na Olomoucku do podzimních voleb se stal pro mnohé překvapivě Michal Zacha z Přerova. Startujeme s ním sérii předvolebních rozhovorů s lídry stran. "Strana je dnes ve zcela jiné situaci než před minulými volbami a výrazně se změnila také politická scéna," říká. Koalici se Soukromníky považuje za dobrou a Andrej Babiš podle něj hraje s cinknutými kartami.

videoprojektory web

 

Jste lídr ODS v Olomouckém kraji. Jak velkou zodpovědnost cítíte?

Volby do Poslanecké sněmovny jsou vždy klíčové. Rozhodují o poslanecké většině, zprostředkovaně o podobě vlády, ale také například o státním rozpočtu. Z tohoto pohledu cítím velkou odpovědnost za ODS i za pravicovou politiku obecně. Myslím, že letošní hlasování bude nejen střetem mezi pravicí a levicí, ale také soubojem o podobu naší polistopadové demokracie. Hnutí ANO a lidé kolem něj dávají docela otevřeně najevo, že máme v České republice demokracie až příliš a bylo by vhodné takzvaně utáhnout šrouby. Já jsem opačného názoru. Budeme bojovat za zachování standardní demokracie a postavíme se proti tendencím zavést více autoritářský režim.

ODS jde do voleb v koalici se Soukromníky, ale pana Valentu vnímá řada lidí kontroverzně. Nemůže toto spojenectví ve volbách ublížit?

Na spoustu věcí máme se Soukromníky podobný názor. Svobodné podnikání je pro nás základem úspěšné ekonomiky a podmínkou pro dostatek pracovních příležitostí i odpovídající mzdové ohodnocení zaměstnanců. Naše názory na kroky Sobotkovy vlády, která podnikání jednoznačně zkomplikovala a házela živnostníkům i firmám klacky pod nohy, jsou si blízké. Z tohoto pohledu má naše spojenectví logiku. Pokud jde o situaci v našem kraji, na kandidátní listině ODS bude Soukromníky zastupovat především Ivo Barteček, vědec a univerzitní profesor. Považuji jej za respektovanou osobnost, která žádné kontroverze vyvolávat nebude.

Jaká je v tuto chvíli pozice ODS na Olomoucku?

Předvolební průzkumy se snažím nebrat příliš vážně, výsledky voleb se od nich zpravidla diametrálně liší. Nicméně v posledních měsících z nich opakovaně vyplynul nárůst podpory, které se Občanská demokratická strana těší u občanů. To už není ojedinělá statistická chyba, to je trend. Velmi nás to těší, protože naše strana si v minulosti sáhla na pomyslné dno a nyní se od něj zřejmě konečně odrazila. ODS nese výrazný podíl na polistopadovém vývoji České republiky. A ten byl jednoznačně pozitivní. I když občas slýcháme opak, nevěřím, že by se někdo chtěl vrátit před rok 1989. ODS opakovaně prokázala, že vždy stojí vždy na straně svobody. Nezavírám přitom oči před chybami, kterých se strana dopustila. Věřím, že pokud budeme autentickou pravicovou stranou nabízející lidem co nejvíce svobody a hájící konzervativní hodnoty, naši bývalí voliči se vrátí.

Na kolik procent můžete dosáhnout?

Před čtyřmi lety podpora ODS v Olomouckém kraji jen lehce přesáhla šestiprocentní zisk. Věřím ve výrazně lepší výsledek. Strana je dnes ve zcela jiné situaci než před minulými volbami a výrazně se změnila také politická scéna. K obhajobě demokracie a svobody se dost dobře nemůže přihlásit žádná ze stran současné vládní koalice. A mezi ostatními hraje ODS jasný prim. Jsme zde dlouho, máme vybudovanou dobrou strukturu a naši lidé například na úrovni měst a obcí často už desítky let pracují pro své občany. Jsem přesvědčen, že se to voliči ocení.

Má v dnešní době vůbec některá strana na to, porazit Babiše?

Musíme si uvědomit, že to není boj proti jednomu politikovi nebo jednomu hnutí. Andrej Babiš má k dispozici v podstatě neomezené finanční zdroje. K tomu je třeba přidat také mediální divizi Agrofertu s články připravovanými na objednávku proti jeho oponentům a načasovanými do předvolebního období. Babiš zkrátka hraje s cinknutými kartami a obrovskou hromadou peněz. Ale do voleb ještě pořád zbývají čtyři měsíce a stát se může cokoliv.

Další články