Zde může být vaše reklama.

Prostějov by měl zapojit občany do rozhodování, říká Ošťádal (Starostové a nezávislí)

Prostějov by měl zapojit občany do rozhodování, říká Ošťádal (Starostové a nezávislí)

12. 05. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Aktivní občan, který píše blog, vystupuje na zastupitelstvech a poukazuje na nepravosti ve městě. Tak by se dal ve stručnosti popsat Prostějovan, povoláním informatik Petr Ošťádal. Nyní Ošťádal do zastupitelstva kandiduje jako lídr Starostů a nezávislých na kandidátce koalice „Na rovinu!“. V čem mu pomůže zastupitelský mandát nebo co chce voličům nabídnout, řekl Ošťádal v rozhovoru pro Hanácký Večerník.

Kromě toho prozradil, že Starosty a nezávislé, kteří ve volbách kandidují na společné kandidátce s TOP 09, Piráty a Zelenými bude reprezentovat také předseda Spolku za staré Vrahovice Tomáš Peka. Podle Ošťádala může lidi zaujmout, že STAN je hnutí bez korupčních skandálů a také to, že je tvořeno převážně lidmi s praktickými zkušenostmi s řízením obcí.

 

Na to, že jste pouhý občan, jste byl v minulých letech poměrně úspěšný. Poukázal jste na dary přijímané politiky ČSSD Pišťákem a Mačákem, na podivné okolnosti obchodu města se společností Mubea, kde Vám dalo za pravdu ministerstvo, upozornil jste na problém s pozemky úředníka Janečka, ten na radnici skončil nebo podivné placení za parkování, kde Vám dala za pravdu inspekce. Proč nyní chcete do politiky, občanská role Vám nestačí?

Víte, já už vlastně politik jsem. Stejně, jako je politikem každý občan, který se aktivně zajímá o věci veřejné. Občanská pozice je dobrá, ale prostředky, kterými může občan samostatně ovlivnit dění ve městě, jsou omezené. Pokud se spojí více občanů se stejnými zájmy, mohou je snáze prosazovat.  Říkejme tomu třeba mocenská základna. Rád bych z pozice zastupitele přesvědčil spoluobčany, že má smysl zajímat se o své okolí a zapojit se do jeho utváření. Zastupitel má samozřejmě kromě zákonných pravomocí, na rozdíl od „pouhého“ občana, mnohem snadnější přístup k informacím.

 Nevím, jestli by s tím přístupem k informacím současní opoziční zastupitelé souhlasili…

Asi tuším, na co narážíte. Na radniční kouzelníky s pravdou. Informace poskytované vedením města jsou prostě nedůvěryhodné. Stává se, že jsou nepravdivé, neúplné, zavádějící a často nezbývá, než si je ověřovat z jiných zdrojů. I Prostějovské radniční listy a Facebook města obsahují místo objektivních informací spíše tzv. PR, public relations některých zástupců vládnoucí koalice. PR je, lidově řečeno, způsob, jak z nenadaného blbečka udělat veličinu.

Když se ale zamyslím nad výčtem Vašich úspěchů v první otázce, jakkoliv vím, že nebyl kompletní, mohl byste být považován za vzor občanského aktivisty, i když vím, že to slovo nemáte rád. Nicméně: jak se mají lidé zajímat o to co se děje v jejich městě? Kde poukázat na nepravosti?

Nenazývejme to úspěchy. Úspěch je něco, čím se můžete chlubit. Jak se můžeme chlubit tím, že někdo obral město o miliony? Za úspěch by se snad dalo považovat, že některé problémy byly odhaleny a někdy i napraveny.

Nezájem občanů je mimo jiné způsoben nedostatečnou informovaností ze strany města. Lidé se zajímají, když vědí. To nejjednodušší je, že se budou dívat kolem sebe. Pokud narazí na problém, mohou se obrátit na některý z odborů magistrátu, případně na informační linku. Pokud by měli nějakou zajímavou vizi, tak je rozumné, oslovit některého ze zastupitelů města.

Pojem aktivista je lidmi neprávem vnímán jako něco nežádoucího. Raději však být aktivistou, než pasivistou.

Proč právě hnutí Starostové a nezávislí? V Prostějově dosud činné nebylo… Může jeho značka voliče zaujmout?

Myslím si, že může. Starostové a nezávislí je hnutí nezatížené skandály. Je mi sympatické, že jeho členové mají praktické zkušenosti s vedením měst a obcí. Je velmi užitečné, když máte srovnání a inspiraci.

Vy jste se rozhodli kandidovat společně s TOP 09, Piráty a Zelenými na koaliční kandidátce „Na rovinu!“. Jaké vás k tomu vedly důvody?

Měli jsme společné programové priority. Ze zkušenosti vím, že naprostá většina členů TOP 09, Pirátů a Zelených hájí na prostějovské radnici stejné zájmy. Společně jsme například pro zachování společenského sálu v centru města, usilujeme o transparentnost a pravdivost politiky. Spojili jsme se tedy pro dobrou věc.

Jaká další jména se s prostějovským STANem vážou?

Jedním z lidí, kteří se společně se mnou za Starosty a nezávislé objeví na koaliční kandidátce, bude předseda Spolku za staré Vrahovice Tomáš Peka. Další jména prozradíme později.

Jaké jsou Vaše osobní priority, co byste chtěl po zvolení prosadit?

Jak jsem už řekl před chvílí, mojí dlouhodobou snahou je zapojit občany do rozhodování o svém městě. To je klíčové pro pocit sounáležitosti obyvatel s městem. Nejsem rád, když zájem o okolí končí u vnitřní strany dveří od bytu anebo u plotu kolem domu. Z nezájmu pramení mnohá nedorozumění a zklamání. Myslím si, že aktivní a angažovaný občan je pro každou obec velkým přínosem.

Na to, že dosud jste byl jenom občanem, ne politikem, jste velmi aktivně komunikoval navenek: jste činný na Facebooku, píšete blog, mluvíte na zastupitelstvu. Co byste změnil, kdybyste byl zvolen zastupitelem?

Z příspěvků na mém webu nebo Facebooku se dá mnohé vyčíst nebo odvodit. Rád bych například změnil zažitou praxi, kdy jsou političtí oponenti a občané s nepohodlnými názory zesměšňováni, označováni za udavače a jejich názory končí pod stolem.  Stejně tak se mi nelíbí, že současná vládní koalice má k opozici poněkud balistický přístup. Jsem přesvědčen, že je třeba posuzovat nápad podle obsahu a ne podle toho, kdo s ním přišel.

Děkuji za rozhovor.

 

Jakub Čech

Další články