Zde může být vaše reklama.

Ve prospěch Manthellanu vystupuje už jen náměstek Pospíšil, říká zastupitel Aleš Matyášek

Ve prospěch Manthellanu vystupuje už jen náměstek Pospíšil, říká zastupitel Aleš Matyášek

23. 02. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Prostějovský zastupitel Aleš Matyášek (TOP 09) v rozhovoru pro Hanácký Večerník potvrdil, že bude v podzimních komunálních volbách znovu kandidovat. Vyjádřil se také k vyhlídkám své strany v budoucnosti či k prostějovským kauzám, které spojuje osoba náměstka primátorky Jiřího Pospíšila (Pévéčko). Toho Matyášek označil za pragmatického politika toho nejhrubšího ražení.

Hanácký Večerník po čase oslovil s žádostí o rozhovor opozičního zastupitele zdejší TOP 09 Aleše Matyáška. Ten má pověst neústupného, ale zároveň rozvážného a gentlemanského politika. V nejvyšším orgánu města působí už osmým rokem, zabýval se zejména kauzou Manthellan, kdy odhalil okolnosti, za jakých došlo k podpisu nevýhodné smlouvy. Teď mu dávají za pravdu koaliční politici i jim spřízněná advokátní kancelář.

 

TOP 09 ve sněmovních volbách příliš neuspěla, do sněmovny se dostala víceméně o fous. Miroslava Kalouska v čele strany nahradil Jiří Pospíšil, když porazil Vašeho kolegu z prostějovské regionální organizace Pavla Němce. Jaké má strana celostátně vyhlídky?

Nedlouhá polistopadová éra demokratické politiky ukázala, že každá strana má dobré i méně dobré vyhlídky. To záleží na tom, jak dovede přesvědčit ty, kterým chce dát své služby, o své důvěryhodnosti. Na příběhu TOP 09 se ukazuje, že nový subjekt dovede vzbudit naděje a očekávání. Horší je to s realizací vizí a slibů. Po svém vzniku měla TOP 09 obrovský potenciál a šanci „měnit svět“. Dnes se zdá, že se musí uvnitř hodně zamýšlet. Nejde jen o programové teze, ale o srozumitelnost celého svého konání, a to ve smyslu komunikace. Nejsme koblihová strana, proto je pozice spousty našich členů, poctivců, kteří chtějí dělat poctivou politiku jako službu. Nikoli sobě, ale svým spoluobčanům. S tím souvisí důvěryhodnost a srozumitelnost celého demokratického politického systému, který je dnes postupně demontován. Nástroji jsou strach, vyhraněný nacionalismus, ztráta obyčejné moudrosti. Proti nim je nutné postavit zdravé sebevědomí, férovou mezinárodní spolupráci a poctivé úsilí k řešení soudobých problémů, které nebude decimováno hloupostí a buranstvím.

V Olomouckém kraji jste získali jen 3,24 %, v Prostějově byl výsledek podobný. Čím to je? Hrála roli absence výrazných osobností z regionu na kandidátce? Na kandidátce jste nebyl Vy, nebyla tam poslankyně Chalánková a nejvyšším kandidátem z okresu byl pro veřejnost neznámý Miloš Rubeš.

Naším úkolem v politické personalistice je hledat lidi, kteří se chtějí podílet na politice z frontální strany. V poctivé politice těch srdcařů není nikdy mnoho a koblihy zde moc nekynou. Spíš jen práce a zase práce. Navíc jsou to úplně normální lidé se svými životními zkušenostmi a odhodláním měnit život naší společnosti směrem k normálnímu fungování práva, byznysu, vzdělanosti a kultury. Myslím, že nemusíme a nechceme být stranou úzké elity. Náš výsledek je velkou výzvou. V prostějovském regionu jsme si to rozebrali a chceme pracovat na změně.

V souvislosti se zvolením Jiřího Pospíšila předsedou TOP 09 mě napadá okolnost s prostějovskou politikou. Asistentem Pospíšila v evropském parlamentu je předseda oblastního sdružení ODS na Prostějovsku Petr Sokol. Sokola navíc ve sněmovních volbách podpořil i váš zastupitel Marek Moudrý. Bude mít tato situace nějaký vliv na komunální politiku?

Osobně si to nemyslím. Komunální politika se takovými margináliemi neřídí. Zde řešíme daleko závažnější a podstatnější věci. Nabízíme svá řešení a nemáme v současném rozložení prozatím sílu na to, abychom to, co považujeme za správné pro prostějovské občany, prosadili. Oproti minulému volebnímu období, však vzrostl počet těch zastupitelů, s nimiž jsme schopni na tom spolupracovat. A to je dobře.

Komunální volby se blíží. Plánujete v nich obhajovat mandát?

Ano.

Myslíte si, že se na kandidátce TOP 09 objeví i Váš současný zastupitel Marek Moudrý, který například hlasoval proti projednání odvolání náměstkyně Ivany Hemerkové a který podpořil převod pozemků pro olympijské centrum?

V současné době řešíme zcela jiné úlohy, než konkrétní jména na kandidátce. Naše priority, mezi které určitě nepatří neprůhledná a trapná realizace olympijského centra, budou hrát zásadní roli při sestavování našich kandidátek. Na případu centra jsme ukázali, jak se nemá zacházet s veřejnými finančními prostředky. To nemůže ospravedlnit ani určitá potřebnost nového sportoviště v Prostějově. Tu nikdo nezpochybňuje. Realizovaný projekt se však s touto potřebností nekryje.

V poslední době se vrší kauzy kolem prostějovské radnice. Na radnici panuje nervozita ze stupňujících se požadavků společnosti Manthellan směřujících ke zrušení územního plánu architekta Zajíce. Jak se na to díváte?

Od počátku, kdy jsem se s tímto problémem podrobně seznámil, jsem přesvědčen, že celý projekt je neplatný a jde výrazně proti zájmům našeho města. Soud konečně po pěti letech konstatoval neplatnost klíčové smlouvy. Rada se proti verdiktu za pomoci nepravdivých tvrzení odvolala. Dnes mají radní na stole právní analýzu, která tvrdí absolutní neplatnost. V závěru minulého roku jsem všechny zastupitele seznámil ve své zprávě o důvodech této neplatnosti, které jsme podrobně analyzovali s dalšími kolegy. Jsem rád, že s novým rokem přišel obrat a radní i další koaliční zastupitelé si uvědomili svou odpovědnost. Zřetelně ve prospěch Manthellanu vystupuje už jen náměstek Pospíšil. Jeho zdůvodnění jsou tak chabá, že to až zaráží. Kdo však zná jeho dlouhodobější angažmá v případu, překvapen není. Jeho postoje bohužel velmi poškozují cestu ke konečnému řešení.

Ministerstvo vnitra zpochybnilo prodej pozemků v průmyslové zóně společnosti Mubea, kde došlo použitím zmanipulovaného znaleckého posudku k prodeji za cenu o sedm milionů korun nižší. Budete žádat vyvození odpovědnosti ze strany viníka celé situace, náměstka Jiřího Pospíšila?

Jistě. Případ je ukázkou nekompetence pana náměstka. Nebo snad kompetence? Je na koaličních zastupitelích, jak se k případu postaví. Je dosti alarmující.

Mimochodem, v létě 2017 Hanácký Večerník publikoval zjištění o předlistopadové minulosti náměstka Pospíšila, který byl funkcionářem SSM i členem KSČ, aby po revoluci „vyměnil kabát“ a stylizoval se do role pravicového politika…

Do čeho se to pan náměstek stylizoval? Pan náměstek se do ničeho nestylizoval, je pouze typem pragmatického politika toho nejhrubšího ražení. Jestli rozumíte, co tím chci říct? O tom svědčí jeho houževnaté obhajování zákonu odporujících smluv se společností Manthellan. No a v případě MUBEA podstrčení cinknutého, tzv. oponentního posudku, který byl s jeho plným vědomím vypracován stejným znalcem a podstrčen zastupitelům. Upřímně řečeno občan musí být již z jeho kauz zděšen.

Primátorka Alena Rašková se poněkud svérázně vymezila proti označení malý Babiš, symbolizující úzké propojení města a jejího byznysu v podobě pro město nevýhodného nájmu prostor pro Střední školu automobilní. Pikantní je, že o prostory, které tato škola od města získala do pronájmu, jevilo v minulosti zájem i Cyrilometodějské gymnázium pro svou základní školu, tehdy ale radnice pronájem odmítla. Jak se na podmínky této transakce díváte? Za zmínku stojí třeba i dohoda, že vybrané nájemné musí město reinvestovat do této budovy.

Tento případ svědčí o různém přístupu k různým subjektům. Ve zcela obecné rovině. Město mělo po dlouhou dobu nevyužité prostory. Několik let před tím než byly pronajaty Střední škole automobilní, měl o tyto prostory zájem jiný subjekt… Proč již tehdy nebyly prostory pronajaty tomuto zájemci?

Zastupitelstvo Vás jmenovalo členem vyjednávacího týmu se společností Manthellan, kde budete působit spolu s primátorkou Alenou Raškovou, jejím náměstkem Zdeňkem Fišerem a koncipientkou Ivanou Hučínovou. Jaké výsledky jednání s Manthellanem očekáváte? Kauza už je složitá a veřejnost se v ní těžko orientuje.

Na posledním jednání zastupitelstva bylo pověření tomuto týmu zrušeno, neboť veškeré právní zastoupení k jednání s Manthellanem převzala Advokátní kancelář Ritter-Šťastný. Přesto jsme prosadili, aby byla ustavena konzultační skupina k ruce náměstku primátorky Zděňku Fišerovi. Přece jen si troufám tvrdit, že společně s Honzou Navrátilem a dalšími kolegy máme ty věci prostudované podrobněji, neboť se tomu případu věnujeme již plných 7 let. Nyní je na stole to, co mohlo být už dávno: absolutní neplatnost smluv. Jsem přesvědčen, že tato právní kvalifikace případu bude brzy potvrzena. Město bude moci konečně opravit kascentrum tak, aby bylo na úrovni doby a aby v něm naši spoluobčané našli důstojné a moderní kulturní zázemí. Pokud jde o prostory venkovní, lze v podstatě s minimálními náklady dořešit úpravu, která přizná historicitu této části centra našeho krásného města, kterému se kdysi říkalo Hanácký Jeruzalém. Konečně budeme moci vybudovat odpovídající a vyhovující jednoduchou tržnici pro farmáře z okolí města. Tato část města musí být chloubou nikoli ostudou.

 

Jakub Čech

Další články