Dnes:15°C

Zítra:17°C

Pondělí 16.9. Ludmila
Menu

Rozeznáte grog, punč a svařák? Zde jsou recepty na jejich domácí přípravu!

Rozeznáte grog, punč a svařák? Zde jsou recepty na jejich domácí přípravu!

10. 11. 2018 - 00:00

Nejjednodušší variantou horkých alkoholických nápojů je samozřejmě "obyčejný" grog z rumu a vařící vody dochucený cukrem a citronem. Komu by však připadal příliš jednoduchý nebo mu nechutnal rum, může místo něj použít jiný alkohol, třeba koňak, whisky či griotku pro dámy, a vše vylepšit voňavým kořením a kousky ovoce.

jaro_banner_web

Ze 150 ml smetany, 100 ml rumu nebo whisky, třtinového cukru (podle chuti), skořice, hřebíčku, vanilky si pak uvaříme grog smetanový. Smetanu zahřejeme s kořením, necháme pět minut stát, koření vyjmeme, přidáme rum, osladíme podle chuti a máme lahodný vánoční nápoj na světě.
Na vánoční grog budeme potřebovat 50 ml rumu, 50 ml griotky, 150 ml vody, podle chuti třtinový cukr, 1 lžičku citrónové šťávy, kousek celé skořice, 3 hřebíčky, vanilku, plátek citrónu. Vodu svaříme s kořením, necháme pět minut stát, scedíme, přidáme citrónovou šťávu, griotku a rum, podle chuti přisladíme, ozdobíme plátkem citrónu a podáváme. Podobným způsobem lze připravit grog také z jiných druhů lihovin. Vinný grog s bezinkovým sirupem připravíme z 200 ml červeného vína, 3 lžic bezinkového sirupu, 100 ml rumu, kousku pevné skořice, kousku badyánu, rovné lžičky zrníček kardamomu, kousku vanilky a dvou plátků citrónu. Víno zahřejeme s bezinkovým sirupem a kořením a necháme pět minut stát. Pak scedíme, přidáme rum, nalijeme do sklenic, ozdobíme plátky citrónu a podáváme. Na přípravu dobrého punče pak budete potřebovat víno, kapku dalšího alkoholu, třeba rumu, ovoce, ovocnou šťávu, mléko nebo čaj a koření. Výhodou tohoto nápoje je, že se dá podávat teplý, ale i za studena. Pokud však budete nalévat horký grog i punč do sklenic, je dobré v nich nechat lžičku, která odvádí teplo, aby nepraskly.
 
Rum s vodou není pořádný grog
Typicky zimním nápojem je grog, u nás obecně známý jako rum s vroucí vodou a cukrem. Ovšem jestliže chceme ochutnat opravdu jemný a lahodný nápoj tohoto typu, musíme mu věnovat více pozornosti. Základní lihovinou je obvykle rum, ale může to být například i whisky, calvados, případně becherovka či borovička a podobně. Ty lze navíc smíchat s některým ze sladkých likérů, například griotkou nebo přidat místo nich zkaramelizovaný cukr.
 
Punč je jemnější
Francouzský punč: Na tento punč je třeba 200 ml červeného francouzského vína, 150 ml vody, 150 ml griotky, 150 g práškového cukru, 3 lžičky citrónové šťávy. Cukr, červené víno a griotku smícháme s vroucí vodou, vzniklý nápoj ochutíme citrónem a můžeme podávat.
Anglický koloniální punč: Z 200 ml vody, 100 ml rumu, 40 ml brandy, 40 g práškového cukru, 3 lžic citrónové šťávy, špetky muškátového oříšku, 2 hřebíčků a kousku vanilky získáme anglický koloniální punč. Smíchaný cukr se šťávou z citrónu zalijeme vroucí vodou, do které přidáme koření. Nápoj necháme stát asi pět minut, poté se scedí. Před podáváním přidáme rum a brandy.
-ms-

0 komentářů

Další články