Zde může být vaše reklama.

Závod v běhu do schodů RUN UP 2017 pomáhá hendikepovaným sportovcům

Závod v běhu do schodů RUN UP 2017 pomáhá hendikepovaným sportovcům

27. 07. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V České republice máme také několik zajímavých závodů do schodů. Od těch recesistických, kdy studenti musí vypít v každém patře pivo, přes soutěže pro děti či hasiče. Ale možná nevíte, že již deset let existuje série netradičních závodů pod hlavičkou RUN UP. Letos se pořádá již 11. ročník.

banner do článku

Tentokrát budou účastníci zdolávat budovu RCO v Olomouci, kde se budou snažit překonat 18 pater (420 schodů) a v Praze budovu City Empiria (bývalý Motokov), kde je čeká 26 podlaží (520 schodů). Pražské klání je vyhlášeno také jako Mistrovství ČR v běhu do schodů, takže očekáváme účast našich nejlepších mužů a žen, kteří patří i do světové špičky v rámci seriálu Towerrunning.com.

Play-off letos poprvé
Na nejlepší čeká novinka ve formě play-off běhů. „Pro rok 2017 jsme se rozhodli změnit zátěž závodu. Proto Vám chci představit nový model: Každý závodník běží jednotlivě svůj běh nahoru. Po odběhnutí všech závodníků se výsledný čas seřadí, tak aby se kvalifikovalo 32 nejlepších mužů a 16 nejlepších žen. Tihle nominování postupují do play-off RUN UPu, který je veden předem stanoveným pavoukem. Tento pavouk je vymyšlen, tak že společně poběží čtyři závodníci proti sobě, samozřejmě s časovým odstupem na startu,” říká organizátor Martin Konvičný.  Dva nejlepší závodníci z té dané čtveřice postoupí dále. Více v sekci pravidla závodu. Po prvním kvalifikačním kole budou nominováni dle časů do pavouka. Nejlepších 16 žen a 32 mužů bude ve vyřazovacích kolech zdolávat další porci schodů v duelech proti sobě. Nejlepší 4 muži vyběhnou na vrchol budov celkem pětkrát a ženy čtyřikrát. Budou tedy muset v jeden den zdolat opravdu velkou porci schodů
•    Olomouc - ženy = 4 kola play off x 420 schodů = 1680 schodů
•    Olomouc - muži = 5 kol play off x 420 schodů = 2100 schodů
•    Praha - ženy = 4 kola play off x 520 schodů = 2080 schodů
•    Praha - muži = 5 kol play off x 520 schodů = 2600 schodů
Každý z účastníků přispěje svým startovným na dobrou věc v rámci projektu Schody proti bariérám. V Olomouci přispějeme handicapovanému Tomášovi Gronychovi a v Praze Katce Šimonkové.

Speciální kategorie hasičů nebo lékařů opepří soutěžní klání
Zavádí se i speciální kategorie pro složky Integrovaného záchranného systému. Zveme všechny profesionální i dobrovolné hasiče, záchranáře, lékaře, sestřičky, zástupce státní i městských policií. Tímto bychom chtěli vzdát hold těm, kteří se o nás starají po celý rok, a ne vždy je jejich práce plně doceněna.
Závody v běhu do schodů mají ve světě dlouhou tradici. Nejznámější se konají v budově Empire State Building v USA, kde byl letos v únoru již 40. ročník. Mezi nejzajímavější závody patří Taipei 101, kde se účastní 3600 běžců, kteří musí zdolat neuvěřitelných 91 pater a celkem 2046 schodů!!! Letos se již potřetí běželo na Eiffelovu věž v Paříži, zde si sportovci musí poradit s 1665 schody.
-vb-

Další články