Zde může být vaše reklama.

V poháru Alkmaar, nebo Almaty. Kdo jsou možní soupeři Sigmy?

V poháru Alkmaar, nebo Almaty. Kdo jsou možní soupeři Sigmy?

24. 07. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Tým SK Sigma Olomouc už ví, proti komu bude hrát ve 3. předkole Evropské ligy. Hanáci nastoupí proti lepšímu z dvojice Alkmaar - Almaty, rozhodl o tom dnešní los v Nyonu. Doma bychom měli hrát 9. srpna, odvetu venku pak 16. Trenér Václav Jílek by z duo možných soupeřů bral raději toho nizozemského. „Pokud bych si měl vybrat, tak z této dvojice určitě se konfrontovat s Alkmaarem. Myslím si, že i ten holandský způsob hry by nám mohl teoreticky více vyhovovat, je takový otevřený, fotbalový. Alkmaar je atraktivnější, i s ohledem na fotbalovou tradici, cestování a všechno další,“ řekl trenér.

obi banner

AZ Alkmaar

Klub AZ Alkmaar vznikl roku 1967 fúzí dvou klubů: Alkmaar '54 a FC Zaanstreek (zkratka AZ tedy znamená Alkmaar–Zaanstreek). Oficiálním názvem je tedy pouze "AZ", na mezinárodní scéně se přidává název městě, ve kterém klub hraje. V roce 1981 klub dokonce vyhrál nizozemskou ligu a probojoval se až do finále Poháru UEFA. O sedm let později se ale klub z nejvyšší holandské soutěže pakoval a na nejvyšší scénu a vrátil až v devadesátých letech. V roce 1998 se vrátil do Eredivisie a v sezóně 2004/05 se dostal do semifinále Poháru UEFA. AZ se liší od ostatních klubů tím, že nemá žádného velkého sponzora a většina fanoušků přispívá na chod klubu z vlastní kapsy, tím se zasloužili velkou měrou i o výstavbu nového stadionu s kapacitou 17 000, který byl dostavěn v létě 2006. V roce 2009 tým podruhé vyhrál holandskou ligu. Do budoucna se ale počítá s výstavbou ještě většího stánku s kapacitou kolem 30 000 míst. Na soupisce týmu stojí za pozornost především nizozemský reprezentant Ron Vlaar.

FK Karjat Almaty

KLub byl založen roku 1954. Hřištěm klubu je Centrální stadion v Almaty s kapacitou 23 804 diváků. Od listopadu 2012 do listopadu 2015 vedl A-mužstvo Kajratu slovenský trenér Vladimír Weiss, který s týmem v sezóně 2013 obsadil konečné 3. místo, jež zaručovalo start v předkole Evropské lize 2014/15. Toto umístění zopakoval i v sezóně 2014, navíc vyhrál kazašský pohár, který v roce 2015 s týmem obhájil. Tým je tak v posledních letech stabilním účastníkem evropských pohárů - přestože do základních skupin ještě nenakoukl a pouť Almaty vždycky skončila v předkolech.

Hráči si přáli Sevillu, teď považují za přijatelnější Holanďany

„Hodně hráčů si přálo zahrát si proti Seville, my jsme si přáli spíše Rapid, to by pro nás bylo hodně zajímavé. Nakonec je možný Alkmaar, to trefil Laco Onofrej, může mu to vyjít,“ poznamenal. Vyrazí trenér na sledování možných soupeřů? „To v tuto chvíli zatím nevím, teprve se o tom budeme bavit, budeme to všechno plánovat, uvidíme. K oběma týmům budeme samozřejmě co nejrychleji zjišťovat co nejvíce informací. Uvidíme, jestli se za nimi vydáme i osobně,“ podotkl Jílek.

Jak vidí los kapitán Michal Vepřek? „Myslím, že přijatelnější by byl Alkmaar. To by nebylo takové cestování, ani by nás nečekal zápas na umělce,“ řekl kapitán SK Sigma Míchal Vepřek. Nějaké přesné přání na případného soupeře ovšem neměl. „Jen jsem nechtěl, abychom dostali Sevillu nebo Steau, to jsou přece jen hodně silné týmy, jsou ve srovnání s těmi ostatními, co přicházely do úvahy, trošku někde jinde. Přál jsem si nějakého soupeře, přes kterého bychom mohli jít dál,“ podotkl. Se spoluhráči v kabině nějakou tipovací interní soutěž neměli. „Zpočátku tam bylo strašně moc soupeřů, takže jsme netipovali. Sevilla by byla asi pecka pro fanoušky, chtěl jsem něco hratelnějšího, což se, myslím si, docela splnilo. I tak věřím, že na zápas přijde hodně fanoušků, bude plný stadion a pomůže nám to k postupu. Samozřejmě už se na pohárový zápas těším. Že začínáme doma, to je podle mě celkem jedno, myslím, že máme na to, abychom to zvládli,“ uvedl Vepřek.

Stoper Václav Jemelka by také raději výjezd do Nizozemska, než dalekou cestu do Kazachstánu. „Když jsem viděl možné soupeře, jaké jsme mohli dostat, tak jsem říkal, hlavně ne Kazachstán, takže já bych radši AZ Aklmaar,“ řekl Václav Jemelka. Přání měl ale trošku jiné, to nakonec nebylo v koši určeném pro SK Sigma. „Byla tam možnost hrát i proti Burnley, takže já jsem chtěl do Anglie,“ uvedl. Sigma by měla začínat doma. „Vždycky se tvrdí, že je lepší začínat venku, ale mě osobně je docela jedno jestli začneme doma nebo venku,“ řekl Jemelka. Na pohárové zápasy už se Objev minulé sezony těší. „Je to odměna za tu povedenou minulou sezónu a bude to  úplně něco jiného než naše domácí liga. Posbíráme zase nějaké zkušenosti a dokážeme si, jestli máme šanci se poprat o základní skupinu Evropské ligy. Těším se strašně moc,“ poznamenal.

S využitím sigmafotbal.cz -vb-

Další články