Zde může být vaše reklama.

Cenné tři body z boleslavského ledu jsou doma

Cenné tři body z boleslavského ledu jsou doma

11. 09. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Druhé kolo nejvyšší hokejové soutěže zavedlo olomoucký tým do Mladé Boleslavi. Favorizovaný středočeský celek začal drtivým náporem, který se ale zhroutil jako domeček z karet už po šesti minutách. Olomouc dvěma slepenými góly poslala Boleslav do kolen a vítězství ve zbytku nervózního zápasu uhájila.

BK Mladá Boleslav - HC Olomouc 0:2 (0:2, 0:0,

S olomouckým odchovancem Lukášem v brance nastoupili Bruslaři do utkání druhého kola extraligy, zpočátku měl ale víc práce jeho protějšek Konrád: Hned po půlminutě hry ho protáhl bombou od modré Klepiš, hned o pár vteřin později ukázal důraz Pabiška a úřadovat musela lapačka olomouckého gólmana. Ještě ale nestihla skončit ani první minuta utkání, když se Kohoutům nabídla první přesilovka. V ní pálil od modré Staněk, jeho střela ale skončila zblokovaná, jinak se Boleslavi dařilo vyhazovat a oslabení ubránili. Bezprostředně po něm pokračoval boleslavský tlak: Jonák s Vampolou doslova zatopili před olomouckou bránu, když Jonák objel bránu a přihrál volnému spoluhráči, který nadvakrát pálil. Vzápětí se do obrovské šance dostali Orsava s Lencem, jenže i v hokeji platí nedáš - dostaneš.

Několik spálených vyložených šancí Boleslavi bylo vzápětí dokonale potrestáno: nejprve Jaroměřský dokonale vymíchal Lukáše a zavěsil přes položeného gólmana, hned vzápětí pak si Lukáš ještě poradil s Ostřížkovou dělovkou, proti dokážce Skladaného byl ale krátký. Vstup do utkání tak byl pro Olomouc přesně opačný, než v prvním letošním duelu s Litvínovem. Olomouc náhle vedla 0:2 a šokovaní domácí si vzali oddechový čas. Boleslav dva slepené góly umrtvily a v následujících vteřinách měla problém si i rovně přihrát. Kohoutům naopak povyrostla křídla a začali ovládal led. Následná přesilovka Bruslařů při vyloučení Knotka sice dostala Středočechy konečně znovu do pásma, na konci všech akcí domácích stál ale jistý Konrád.

Hra poté přitvrdila, ve dvanácté minutě pak byl Lukáš rád, že neinkasoval potřetí. Psychicky se pak rozhodl Boleslav vydeptat Strapáč, který si dokázal sklepnout puk ve výskoku, a už už pelášil k domácí bráně, k zakončení se ale nedostal. Ve zbytku třetiny se už diváci gólu nedočkali, přestože obě dvě mužstva předváděla atraktivní hokej se spoustou pohledných šancí.

Druhá třetina začala bitkou

Druhá třetina začala přesilovkou hostí, která málem skončila třetím gólem v domácí síti, stav ukazatele skóre ale zůstal nezměněn. OLomouc nadále tlačila, Juraj Mikúš mohl doráže do prázdné, po něm pálili Herman a Fořt. Vzápětí se na ledě po faulu na Tomáše Hyku strhla mela, při níž se tři domácí hráči vrhli na jednoho olomouckého, a rozhodčí vylučovali. Bohužel ale více na olomoucké straně, a naši se museli bránit přesilovce 5:3. Boleslav ale z tlaku kontaktní gól nevytěžila; Konrád ustál střely Vampoly i Klepiše. Na ledě nadále jiskřilo; Lukáš Žejdl se odporoučel z ledu s krvavými šrámy a Olomouc šla znovu do tří. Díky neuvěřitelnému Konrádovi však hosté tlak vydrželi, a pak se zase začal hrát hokej. Olomouc šla znovu do oslabení pro šest hráčů na ledě, domácí ale přesilovku naprosto nezvládli. Pak sice Hyka trefil Konrádovu tyč, vzápětí olomoucký brankář vychytal Stříteského. Následovala další přesilovka Boleslavi, a sekvencí, kdy se hrálo pět na pět, bylo ve druhé třetině opravdu pomálu. Olomouc měla štěstí, protože po jedné ze střel vypadl Konrádovi puk, Urban ani Hyka ale dokážku nezvládli. Olomouc přežila smrtelnou třetinu, a chystala se na závěrečné drama.

Nervózní třetí třetina

Třetí třetina začala očekávaným tlakem domácích a snahou hostí o beton ve středním pásmu. Zatímco Konrád znovu vychytal Klepiše a po něm i Hyku, soustředili se Kohouti na brejkové protiútoky. Boleslavské obraně ujel Skladaný a Lukáš jeho střelu vykopl se štěstím špičkou betonu. Hrálo se, narozdíl od druhé třetiny, svižně a skoro bez přerušování, ale čas běžel Středočechům velice rychle. Dvanáct minut před koncem se na ledě opět strhla mela, tentokrát ale více trestů nafasovali domácí a Olomouc se dočkala přesilovky. V ní ujel Radan Lenc, a jeho kontakt s Branislavem Konrádem skončil posunutou brankou a další potyčkou. Přesilovka pokračovala, Konráda zasypávaly spršky střel, náš gólman ale odolával. Později se nechali vyloučit Vampola a Klepiš, a také Mora si mohla vyzkoušet dvojnásobnou početní výhodu, využít se ji ale nepodařilo. Dvě minuty před koncem se při vyloučení Ondruška hnal na Lukáše sám Laš, vzápětí Vampola podruhé nastřelil tyč Konrádovy branky, a neujala se ani další dělovka Stříteského. Tlak hostů nakonec nic nepřinesl, a nervózní zápas plný šarvátek a vyloučení přinesl Kohoutům cenné tři venkovní body.

BK Mladá Boleslav: Lukáš (Tarkki) – Stříteský, T. Voráček, Trončinský, Štich, Hanzlík, Kurka – Hyka, Klepiš, Pospíšil – Pacovský, Urban, Pabiška – Látal, Vampola, Jonák – Orsava, Žejdl, Lenc – Ďurač.

HC Olomouc: Konrád (Falter) – Vyrůbalík, Škůrek, Staněk, Houdek, Ondrušek, Jaroměřský – Laš, J. Knotek, Holec – Strapáč, Ostřížek, Eberle – T. Mikúš, J. Mikúš, Skladaný – Burian, Herman, Fořt.

Rozhodčí: Lacina, Úlehla – Rozlílek, Kokrment. Diváci: 3 267.

Hodnocení utkání Hanáckého Večerníku

Olomouckému týmu velmi záleží na psychice. Zápasy s Litvínovem a Boleslaví byly jako noc a den, nebo jako křeč a lauf. Tak se stane, že dokážeme každého slavně porazit, a taky s každým ostudně prohrát. Boleslav vstupovala do zápasu i podle sázkových kanceláří jako favorit, říci ale v dnešní extralize o někom, že je favoritem utkání, znamená to obvykle spíš polibek smrti. Někam se na boleslavském kluzišti vytratil Laš, o kterém by fanoušek ani nevěděl, že je na ledě, a stejně tak je otázka, kudy jezdil Eberle; jednoznačnou hvězdou zápasu je ovšem znovu Branislav Konrád. Ten, pokud předvede stejně dobrou sezónu jako loni, anebo ještě lepší, bude problém jej v Olomouci udržet.

-ms-

ozlílek, Kokrment

Další články