Zde může být vaše reklama.

Prostějov vyhnal děti z klubu 1913 na parkoviště. Do tohoto kontejneru se vejdou?

Prostějov vyhnal děti z klubu 1913 na parkoviště. Do tohoto kontejneru se vejdou?

13. 01. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Děti z klubu SK Prostějov 1913 mají novou šatnu. Měsíce převlékání se na tribuně skončily, je to ale z bláta do louže. Město pořídilo pro potřeby celkem asi 100 dětí organizovaných v klubu jednu unimobuňku, kterou hodlá postavit na parkoviště před zimní stadion. Všimněte si, kolik prostoru je uvnitř a přemýšlejte, jak se budou děti po tréninku chodit sprchovat.

Hokejová šatna mládeže totiž potřebuje prostoru dost: i pro rodiče těch nejmenších hokejistů, kteří musejí svým ratolestem zavazovat brusle. Všechno má vyřešit obytný kontejner o rozměru 5 x 2,5 metru. Pro stovku dětí jej zaplatilo, lavice a vybavení dovnitř si ale klub 1913 tak jako tak pořizoval na vlastní náklady.

LHK Jestřábi versus SK Prostějov 1913: O co jde

Během loňského roku došlo v Prostějově k založení konkurenčního mládežnického klubu. Velká část rodičů přesla se svými dětmi do čerstvě založeného SK Prostějov 1913. Pokud budeme abstrahovat od důvodů, proč nový klub mládeže vznikl, nová situace samozřejmě způsobila nevraživost obou klubů. Oba kluby mají ve svých řadách alespoň papírově podobný počet mladých hokejistů.

Mnoho ze současné situace ale padá na hlavu města Prostějova. Existence více klubů dělících se o jeden stadion je v českých i evropských městech naprosto běžná a dohodou celkem snadno řešitelná. Jenže Prostějov disponuje některými místními politiky, kteří se sice rádi veřejně holedbají podporou sportu a hokeje zvlášť, realita tomu často až tak úplně neodpovídá. Stadion se dlouhodobě potýká s nedostatkem šaten, tak jako nakonec většina stadionů, zbudovaných v sedmdesátých letech a dříve.

šatny-zimak2

Prostějovský náměstek Jiří Pospíšil osobně dohlíží na nedávnou rekonstrukci šaten na prostějovském zimáku. Foto je z radničního webu města Prostějova.

Jenže i do šaten se v Prostějově investovalo. Před několika měsíci proběhla rekonstrukce šaten A týmu, v nedávné minulosti byly rekonstruovány i některé ostatní šatny v druhé části tribuny.Sám autor tohoto textu je amatérský hokejista hrající noční odborářskou ligu a ví, že volných šaten je na prostějovském stadionu několik. Nejsou nijak exkluzivní, ale jsou.

Město Prostějov se přitom k existenci druhého klubu vyjádřilo na svém webu slovy náměstka Pospíšila už v září 2016. Snažil se vyvrátit spekulace, že město nový klub nebude podporovat. „Tuto fámu chceme důrazně dementovat. Vnímáme existenci tohoto nového klubu a jednoznačně deklarujeme, že nám vždy šlo o rozvoj sportu, a to zejména mládežnického. Vítáme každou aktivitu, v jejímž rámci se naše děti a mládež zapojí do sportovní činnosti bez rozdílu barvy klubu,“ uvedl tehdy pro radniční web náměstek primátorky Jiří Pospíšil. Zda je kontejner na parkovišti podporou, je otázkou zvláště v tom kontextu, že SK Prostějov 1913 za jeho používání Domovní správě platí. Sice symbolickou pětistovku měsíčně, ale přece.

Děcka do kontejneru. Co to v praxi znamená?

Modrý kontejner, který má být přistaven na parkoviště před zimní stadion, tak mnozí rodiče malých sportovců považují za další atak ze druhé strany. "Venku je mínus deset. Dovedete si představit, jak se dítě zpocené po tréninku svléká v unimobuňce na parkovišti, a pak jde zabalené do ručníku po mraze zpátky na stadion se vysprchovat?" ptá se jeden ze zděšených rodičů. S ohledem na to, jaká částka jde z města každoročně na podporu sportu mládeže, nedokáže tento krok naprosto pochopit. Situaci okomentoval i samotný klub na svém facebooku: "Dnes se do šatny nastěhují borci z nejstarších ročníků (2007, 2008) a nás v nejbližších dnech čeká rozlousknutí oříšku, jak se z šatny dostávat k ledové ploše a po tréninku do sprch," zní smutný povzdech k celé věci.

Hanácký Večerník situaci sleduje.

-ms-

Další články