Zde může být vaše reklama.

Na 16. Jabuku jedou do Chorvatska jachtaři i z Olomouce

Na 16. Jabuku jedou do Chorvatska jachtaři i z Olomouce

07. 11. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Přibližně sto posádek se zúčastní o tomto víkendu v Chorvatsku poslední regaty sezóny, 16. Jabuky. Lodě nad 31 stop s certifikátem ORC již v tuto chvíli jsou registrovány v marině Vodice. Závod námořních plachetnic, který každoročně uzavírá jachtařskou sezonu v Chorvatsku, je současně mistrovstvím České republiky v kategorii ORC. Závodu se může zúčastnit téměř jakákoliv lod - různé typy lodí, různé velikosti a pomocí ORC handicapu jsou pak výsledky jednotlivých etap přepočítány. A tak různé lodě mohou spolu závodit v jednom stejném závodě. Na prestižní klání na jihu Evropy se chystají také posádky z Olomouce, v neděli 11. listopadu bude znám mistr republiky.

jaro_banner_web

Závod se bude skládat z nejvýše 6 okruhových rozjížděk a 2 navigačních rozjížděk (z čehož jedna navigační rozjížďka bude závod Jabuka).
 Pro každý závodní den jsou plánovány 2 -3 rozjížďky. Délka a chararter etap bude záležet na počasí a na rozhodnutí rozhodčích a organizátorů. Aby bylo MČR v ORC 2018 platné stačí, když se odjedou alespoň 4 rozjíždky.  Jedna rozjížďka bude vyškrtnuta z celkového hodnocení lodě pokud jsou dokončeny alespoň 4 rozjížďky, pokud je však dokončena pouze jedna offshore rozjížďka, pak nemůže být tato offshore rozjížďka vyškrtnuta.
Mistrovství ČR v ORC 2018 Mistrovství ČR v ORC se jede pouze v jedné kategorii a to v kategorii ORC. I kdyby se přihlásilo více skupin stejných lodí bude vyhlášen pouze jeden vítěz - jedna posádka, která získá titul Mistra ČR v ORC pro rok 2018. Vyhlášeno bude 1., 2., 3. místo Mistrovství ČR v ORC 2018.


Champagne Race ORC
Pokud pojede více stejných lodí (např. Salona 38, First 40,7...), tak v rámci regaty Champagne Race ORC budou vyhlášeny výsledky za první tři místa v každé kategorii (např. Salony 38, First 40,7...) Mistrovství ČR v ORC 2018 =  Champagne Race ORC + regata Jabuka Od roku 2016 se do Mistrovství ČR v ORC započítává jako poslední etapa - závod Jabuka, což je oblíbený chorvatský závod, který uzavírá jachtařskou sezonu v Chorvatsku. V roce 2018 to bude již 16. ročník. Poslední roky se na startu vždy sešlo skoro 100 lodí, které jedou v kategorii jak Open, tak ORC.
 
Předpokládaný program MČR v ORC 2018:

Pondělí 5.11.: v 10.00 hod. slavnostní zahájení MČR v ORC 2018 v marině Vodice, po zahájení následují závodní etapy, Úterý 6.11.: závodní etapy, marina Vodice, Středa 7.11.: závodní etapy, marina Vodice, Čtvrtek 8.11.: závodní etapy, ma
rina Vodice, průbežné vyhodnocení Champagne Race ORC Pátek 9.11. volný den. 10.11. závod Vodice - Jabuka - Vodice,  cca 100 mil nonstop. Neděle 11.11. v 11.00 hod. slavnostní zakončení Mistrovství ČR v ORC 2018 v marině Vodice. Jelikož v neděli už všichni budou pospíchat domů a nebude čas na dlouhé oslavy, tak další (a delší) slavnostní vyhlášení výsledků MČR v ORC 2018 bude na Yacht Party v PM Clubu v Praze v sobotu 1. prosince. -ms

Další články