Zde může být vaše reklama.

Olomoucký musher Vlastimil Rec dál vládne republice

Olomoucký musher Vlastimil Rec dál vládne republice

09. 03. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Míří letos spolu se svým psem Sheldonem na Mistrovství Evropy a chce tam udělat výsledek. Olomoucký musher a bývalý cyklista Vlastimil Rec se nepříliš známému sportu věnuje nedlouho, během dvou let se ale stačil vypracovat v absolutní českou špičku.

Mushing se v Česku jezdí přibližně dvacet let. Původní závody psích spřežení se v našich podmínkách vyvinuli ve speciální sportovní disciplínu, při které speciálně vycvičení psi táhnou jezdce buď na kole, nebo na lyžích, výjimečně i na jiném dopravním prostředku. „Tento sport vychází z klasickému mushingu, ale ne každý si může dovolit chovat celé psí spřežení,” vysvětluje Rec.

První závod a hned vyhrál. Teď se chystá na Evropu
Bývalý cyklista Vlastimil Rec, který v Olomouci provozuje cykloservis, se začal mushingu věnovat teprve nedávno, když si pořídil tažného sněžného psa. Sheldon jej pak hned při svém prvním závodě ve slovenských Mošovcích dovedl k triumfu. „Poté jsem si za tisíc korun pořídil licenci a začali jsme jezdit i svazové závody,” popisuje olomoucký musher.  Na slovenském mistrovství loni urvali druhé místo, na českém třetí.
Sezóna 2018 je ale doslova za dveřmi, a pán a pes míří společně na evropský šampionát do Polska. „Mošovce budou i letos první závod, ale pojedeme spíš tréninkově. Velmi toužím se na Evropu nominovat,” říká Rec.

neolstav tecnik web

Zajeďte si do Radíkova
Mushingové závody jsou v Česku stále populárnější. Kromě svazových závodů se běhá celá řada neoficiálníchh. V Radíkově u Olomouce se závodí třikrát ročně na tratích různé délky, klání pravidelně přitahuje stovky nadšenců a milovníků cyklistiky i psů. Nejbližší radíkovský závod se koná už za několik týdnů.
-vb-

Další články