Zde může být vaše reklama.

Po stopách zaniklých skokanských můstků na Olomoucku: Staré Město pod Sněžníkem

Po stopách zaniklých skokanských můstků na Olomoucku: Staré Město pod Sněžníkem

20. 04. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Skokanský sport byl ve svých amatérských dobách přístupnější, než dnes. Lze říci, že narozdíl od dnešních dnů měl i své hobby sportovce, kteří volně organizovaní v amatérských klubech stavěli můstky a účastnili se na nich závodů, které s nadšením sami organizovali. Další z můstků v Olomouckém kraji stával ve Starém Městě.

Německý lyžařský klub HDW Mährisch Altstadt und Schönstadt z Moravského, nyní už Staré Město pod Sněžníkem na západním okraji Hrubého Jeseníku, nadšeně postavil skokanský můstek na konci dvacátých let minulého století. V zimě roku 1929 se na můstku poprvé soutěžilo, a létalo se na tu dobu a s ohledem na amatérský status všech závodníků úctyhodně daleko - až za dvacetimetrovou hranici. Již následující zimy pak závody získaly ceněný status Mistrovství okresu Jeseník.
Po válce pak lyžařský skokanský architekt Karel Jarolímek můstek zvětšil vyhloubením dopadiště až na velikost K35, avšak v této podobě sportoviště nesloužilo příliš dlouho. Okolo roku 1950 byl již můstek opuštěn, a potkal jej tak velmi podobný osud, jako mnoho jiných, jejichž torza (anebo alespoň historické fotografie) v Jeseníkách najdeme: poválečná přestavba, a potom chátrání. Je jich škoda.

-vb-

Další články