Zde může být vaše reklama.

V Prostějově se bude dnes vzpomínat na výročí deportace Židů

V Prostějově se bude dnes vzpomínat na výročí deportace Židů

22. 06. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Pietní vzpomínka na 75. výročí deportace prostějovských Židů se uskuteční ve čtvrtek 22. června v prostějovském Husově sboru. Po programu bude následovat tichý průvod na hlavní nádraží, odkud se transporty Židů za druhé světové války organizovaly.

Letos v létě uplyne 75 let od chvíle, kdy prostějovští Židé museli opustit své město a byli transportováni do Terezína. Většina z nich viděla tehdy, v roce 1942, Prostějov naposledy.

Jejich památku má nyní připomenout akce, kterou pořádají prostějovské křesťanské církve ve spolupráci s Gymnáziem Jiřího Wolkera a Cyrilometodějským gymnáziem a také s Městskou knihovnou.

Pietní vzpomínka začne ve čtvrtek 22. června v 17 hodin v prostorách Husova sboru – kostela Církve československé husitské, za Zlatou bránou. Kromě farářky tamního kostela Ivany Krejčí promluví historička Muzea galerie v Prostějově Marie Dokoupilová, která před časem za svou činnost obdržela Cenu města Prostějova. Studenti Cyrilometodějského gymnázia budou číst úryvky z knihy „Co oheň nespálil“ autorky Maud Michal Beerové, Židovky pocházející z Prostějova, která dnes žije v Izraeli, a s níž jsme v jednom z letošních tištěných vydání přinesli rozhovor. O tématu Židů v boji za svobodu Československa bude mluvit ředitel Gymnázia Jiřího Wolkera Michal Šmucr a řeč bude mít také evangelický farář Jan Jun, který před časem publikoval na webu HV online.

V předsíni kostela, který byl původně synagogou, bude umístěna výstava některých fotografií našich bývalých spoluobčanů,  kteří se z Terezína už nevrátili.

Po programu se přítomní odeberou k tichému průvodu k hlavnímu nádraží, odkud se tehdy transport uskutečnil.

 

Jakub Čech

Další články