Zde může být vaše reklama.

V Prostějově se odehrála další historická promenáda

V Prostějově se odehrála další historická promenáda

21. 05. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Další ze série procházek k historickým domům se dnes odehrála v Prostějově. Již tradiční promenáda, pořádaná divadelním spolkem Historia a Loutkovým divadlem Starost zaujala desítky diváků.

Nedělní korzování po náměstí spojené s výkladem o historii měšťanských domů se v Prostějově koná už od roku 2011. Přestože akce navázaná na dávné korzování byla velkým experimentem, své pravidelné návštěvníky si snadno našla. „Chtěli jsme připomenout tradici promenád, před šedesáti lety to totiž byla velmi významná společenská událost. Lidé se tam seznamovali, potkávali a povídali si," vysvětlila Eva Suchánková ze spolku Historia, proč k pořádání promenád došlo. Sraz bývá před radnicí ve 14. hodin.

Nejinak tomu bylo i tuto neděli, kdy byla řeč o domě na náměstí T. G. Masaryka č. 27, zvaném také jako dům „u bílého kohoutka“.

reklama poutak

„Dům sám byl postaven někdy na přelomu 14. a 15. století za dob pánů z Kravař a dle starého číslování byl číslem 98. Ovšem tento dům jako novostavba vznikl až v polovině století 16., ze které jsou kamenné obvodové stěny, sklepy a klenba mázhauzu.  První písemně zmíněný majitel byl Jakub Jelínek, jehož dědic Jan Jelínek z Tovačova prodal dům 30. března toho roku jistému Bartoloměji Zvolenskému za 1200 moravských hřiven,“ začala dnes výklad prostějovská ochotnická herečka a recitátorka, držitelka Ceny města, Jarmila Hlaváčová. Přednáška o historii tak pokračovala právě od středověku až do současnosti. Návštěvníci se tak kromě běžných dějin domu dozvěděli celou řadu perliček o majitelích domu, čím se živili a podobně. Nechyběla ani dobová černá kronika.

Další promenáda se uskuteční v neděli 18. června. Sraz před radnicí u sochy TGM ve 14 hodin.

Jakub Čech

Další články