Zde může být vaše reklama.

Volejbalistkám Olomouce odveta za finále poháru utekla o bod, Šternberk se po výhře v Brně posunul do pásma play-off

Volejbalistkám Olomouce odveta za finále poháru utekla o bod, Šternberk se po výhře v Brně posunul do pásma play-off

16. 02. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Pouhé dva týdny po porážce ve finále Českého poháru se volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc opět postavily úřadujícím šampionkám z Prostějova. Tentokrát se tak stalo v rámci 2. kola nadstavbové části extraligy na prostějovské palubovce a vysokoškolačky sahaly po cenné výhře, když měly v tiebreaku dva mečboly. Nakonec berou aspoň bod za porážku 2:3. Sokol Šternberk vybojoval povinnou výhru 3:0 na hřišti posledního celku tabulky Fénixu Brno a při současné porážce Přerova v Praze na Olympu se posunul na osmou příčku, která by po skončení nadstavby znamenala postup do vyřazovacích bojů.

Úvodní set střetnutí nedávných finalistů Českého poháru zcela a překvapivě ovládly hostující Olomoučanky. Ty vedly až 15:7, a přestože domácí tým vzápětí snížil na 15:17, univerzita si závěr pohlídala a po vítězství 25:19 vedla.

Favorizovaný prostějovský celek ovšem po změně stran potvrdil postupné zlepšení své hry, brzy si začal vypracovávat náskok (5:2, 13:8), přežil i drobnou krizi před druhým technickým time outem (14:12) a díky výhře 25:20 vyrovnal.

neolstav tecnik web

Na začátku třetího dějství se těsné vedení nejvíce o tři body přelévalo ze strany na stranu. Jako první se o něco více osmělily účastnice Ligy mistryň, když ze stavu 12:12 utekly na 16:12. Jenže vysokoškolačky opět srovnaly (21:21), v následující koncovce však už získaly jedinou výměnu.

Úporná a pohledná bitva pokračovala i ve své čtvrté části. Tentokrát to byly volejbalistky Univerzity Palackého, které měly po většinu času mírně navrch, a jako rozhodující se ukázal jejich únik z 14:15 na 14:18. Prostějov ještě závěr zdramatizoval (21:22), vyrovnání a tiebreaku už ale zabránit nedokázal.

Ve zkrácené hře to s úřadujícími šampionkami dlouho vypadalo hodně zle. Univerzita bleskově vedla 3:0 a 7:3, přežila i domácí kontr (7:8) a sama šla do trháku, jenž vypadal jako rozhodující (7:12). Prostějovanky však začaly ztrátu stahovat, hosté se sice v samotném závěru dostali hned ke dvěma mečbolům (12:14), favorit ale čtyřmi body v řadě rozhodující sadu dokonale otočil a po dvou hodinách hry se radoval z vydřeného vítězství 3:2.

„Byl to pěkný a vyrovnaný zápas. Na koni v něm byl vždy ten tým, který hrál zrovna odvážněji. Tím pádem se vedení přelévalo z jedné strany na druhou. My jsme celkově hráli velice dobře, tedy kromě nezvládání některých lehkých balonů a samozřejmě úplné koncovky. Tam jsme místo odvahy jen čekali, co se při našem vedení 14:12 stane, a to si proti soupeři formátu Prostějova nemůžeme dovolit. Takže výkon z naší strany kvalitní, pouze velká škoda promarněné šance na cenné vítězství,“ vyjádřil své rozporuplné pocity ze zápasu trenér Olomouce Jiří Teplý.

„Dnes nás naprosto zradil servis. Snažili jsme se místy si pomáhat krátkým podáním za síť, ani to však nepomáhalo. Hosté přihrávali výborně, a zejména proto jsme se strašně nadřeli na každý bod. Zpočátku se nám nedařilo prosazovat útokem a zápas se postupně změnil v těžký boj. Rozhodovalo, kdo udělá méně chyb a lépe se prosadí z náročnějších pozic. Hosté měli v závěru mnohem blíž k výhře, nicméně dramatickou koncovku jsme zvládli my. Což je z mého pohledu největší pozitivum tohoto střetnutí,“ konstatoval domácí kormidelník Miroslav Čada.

Další nadstavbový duel čeká vysokoškolačky už tuto sobotu, kdy od 17 hodin přivítají ve své hale na Lazcích družstvo Sokola Frýdek-Místek.

VK Prostějov - VK UP Olomouc 3:2 (-19, 20, 22, -23, 14)

Rozhodčí: Kubinec, Spáčil

Čas: 121 minut

Diváků: 500

Prostějov: Weissová, Emontsová, Kozmíková, Horká, Kossányiová, Trnková, libero Kovářová. Střídala: Nová.

Olomouc: Sajdová, Dudová, Košická, Ćutuková, Orvošová, Michalíková, libero Sainová. Střídaly: Strušková, Dedíková, Napolitano Šenková.

Začátek utkání se Šternberkem se Fénixu nevydařil a brněnský tým rychle prohrával 1:5. Ovšem v prvním technickém oddechovém čase už o bod vedly domácí hráčky. V dalším průběhu úvodní sady se žádnému týmu nepodařilo připsat si výraznější bodovou sérii, takže se o vítězi rozhodovalo až v samotné koncovce. A v ní slavily úspěch důraznější hráčky Sokola.

Ve druhém dějství si hosté od prvních výměn trpělivě budovali náskok, který byl až pětibodový. Jenže pak přišla na servis domácí Krejčířová a Brnu se podařilo otočit vývoj setu na 19:16 ve svůj prospěch. Boj o každý míč trval do stavu 22:22, závěr si ale pohlídal Šternberk, který si připsal klíčové tři body v řadě zejména díky kvalitnímu bloku.

Třetí část měla obdobný průběh jako ta předchozí. Úvod patřil hostujícím volejbalistkám, které se dostaly do šestibodového trháku (6:12). Fénix skóre postupně otočil ve svůj prospěch (20:19), aby následná koncovka znovu patřila Sokolu, jenž oslavil druhý plný zisk za sebou a je rázem osmý s dvoubodovým náskokem na Přerov.

„Jsem rád za výsledek, ale nejsem spokojen s výkonem. Dobrý zápas odehrály především Dudová a Oborná. Během utkání jsme střídali výborné okamžiky s příšernými. A asi mě z těch mých ženských jednou trefí,“ napůl vážně a napůl s úsměvem láteřil kouč vítězek Martin Hroch.

„Družstvo předvedlo nadšený a bojovný výkon, nicméně k bodům nás to nepřivedlo. V momentech, kdy jsme vedli, jsme nedokázali Šternberku odskočit na větší bodový rozdíl. Tím pádem se všechny sety rozhodovaly v koncovkách, ve kterých si hosté počínali důrazněji, a to rozhodlo,“ hodnotil šéf brněnské lavičky Zdeněk Janoušek.

V sobotu 17. února se Šternberanky poprvé v rámci nadstavbové části extraligy představí domácímu publiku. V jejím 3. kole budou od 17 hodin hostit pražský Olymp.

Fénix Brno - TJ Sokol Šternberk 0:3 (-24, -22, -21)

Rozhodčí: Trumpeš, Burgertová

Čas: 81 minut

Diváků: 100

Fénix: Krejčířová, Beránková., Kočvarová, Štrychová, P. Pospíšilová, Trávníčková, libera Kulhánková, Kuníková. Střídaly: Svobodová, A. Pospíšilová, Neterdová.

Šternberk: Hudylivová, Nováková, Polášková, Dudová, Kotlabová, Karpushynová, libera Oborná, Ambrožová. Střídala: Hanousková.

Adam Fritscher

Další články