Zde může být vaše reklama.

Rektor vyhověl požadavkům Děkan čelí podezření z bossingu a sabotáže projektů za miliony

Děkan čelí podezření z bossingu a sabotáže projektů za miliony

foto: archiv redakce

14. 01. 2020 - 13:03

Vznik vysokoškolského ústavu CATRIN je schválen Akademickým senátem Univerzity Palackého v Olomouci (UP). Budou v něm sjednoceny výzkumné aktivity tří výzkumných ústavů UP. Zrod nového subjektu, který propojí špičková pracoviště olomoucké univerzity společně Ústavem organické chemie a biochemie v Praze a olomouckou Fakultní nemocnicí, však provází mnoho neobvyklých událostí, například podezření z bossingu, šikany a pokusu o sabotáž projektu za desítky milionů. Tím vším se bude zabývat 22. ledna mimořádné zasedání Akademického senátu UP, svolané rektorem UP prof. Jaroslavem Millerem.

Nový vysokoškolský ústav na UP v Olomouci s názvem CATRIN (Czech Advanced Technology and Research Institute) má integrovat výzkumné aktivity tří excelentních výzkumných ústavů na UP – Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM), Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH) a Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM). Jeho vznik provázejí dlouhodobé spory. Na jedné straně je vedení UP, vedení center a vedení Lékařské fakulty, na straně druhé děkan Přírodovědecké fakulty Martin Kubala, který vznik ústavu dlouhodobě odmítá. Spory trvají více než rok.

Akademický senát UP schválil 11. prosince 2019 vznik ústavu CATRIN s odloženou účinností od 1. dubna 2020, časový prostor byl ponechán zejména na dořešení technických záležitostí a finančního vyrovnání mezi centry a fakultou.

Nicméně už před koncem minulého roku a začátkem tohoto roku vypluly na povrch podle všeho "nečisté" praktiky děkana fakulty v této dlouhodobé válce. Výsledkem je, že rektor Jaroslav Miller dokonce svolal mimořádné zasedání Akademického senátu UP na 22. ledna 2020, který by měl tyto praktiky prošetřit a vyvodit z nich důsledky. Impulsem bylo prosincové čestné prohlášení Pavla Tučka, jednoho z docentů UP, a lednový znalecký posudek, které prokazují, že v červnu minulého roku hovořil děkan Kubala o odstranění některých význačných vědců z fakulty. Mezi nimi se objevují jména nejcitovanějších českých vědců nebo prorektora olomoucké univerzity. Znalecký posudek také prokazuje, že děkan hovoří o možné sabotáži v souvislosti s profesorem Patrikem Schmukim, který působí současně v RCPTM a na univerzitě v německém Erlangenu, a který je klíčovým pracovníkem projektu MŠMT ve výši 130 milionů korun. Podle informací redakce zvažuje prof. Schmuki v takovéto situaci dokonce odstoupení od projektu, což by znamenalo vracení dotace i velké sankce pro UP.

Také proto jsou pracovníci RCPTM připraveni vstoupit do stávky, jak uvádí ve svém prohlášení z pondělka minulého týdne, kde požadují „prošetření šikany, možného porušování zákonů ČR a norem UP a cíleného poškozování projektů ze strany děkana PřF UP“. Rektor jejich požadavku vyhověl a mimořádné zasedání AS UP se tak bude zabývat právě šetřením těchto závažných podezření.

Další články