Zde může být vaše reklama.

Dva roky podmíněně, řekl soud. A pěstitel konopí možná přijde i o důchod

Dva roky podmíněně, řekl soud. A pěstitel konopí možná přijde i o důchod

26. 05. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Čtvrteční verdikt prostějovského okresního soudu v kauze Dvořák zní: dva roky odnětí svobody s tříletým podmíněným odkladem. Trest Dvořák dostal za opakované pěstování konopí ve velkém rozsahu na svém pozemku, rozsudek ještě není pravomocný. S ohledem na posudky jeho osobnosti mu také hrozí odebrání invalidního důchodu.

banner tour

V předchozích letech - trestní řízení byla vedena každoročně od roku 2009 - byl Dušan Dvořák vždy shledán znalci nepříčetným, řízení tak byla zastavena. Tentokrát v pořadí již několikátý znalec dospěl k závěru, že Dvořák za své jednání je trestně odpovědný, neboť sice trpí duševní poruchou, ale tato na jeho ovládací a rozpoznávací schopnosti neměla vliv. Od soudu tedy odešel s dvouletým trestem odnětí svobody s tříletým podmínečným odkladem.

Přijde o invalidní důchod? Asi ano

Dle státního zástupce obžalovaný sice vystupoval před soudem „svérázným“ způsobem, který zjevně svědčí o „nestandardnosti“ jeho duševního stavu, nicméně jinak byl zcela orientován, jeho vyjádření měla svým způsobem „hlavu a patu“. Státní zástupce proto naznačil, že podá podnět Okresní správě sociálního zabezpečení o přezkoumání zdravotního stavu Dušana Dvořáka, neboť pobírá invalidní důchod třetího, tedy nejtěžšího stupně, který mu byl přiznán v roce 2012. „Jestli je někdo schopen trávit stovky hodin nejrůznějšími podáními, zastupovat sebe a další osoby v desítkách sporů, k tomu pěstovat desítky či stovky rostlin konopí, tedy vykonávat „zahradnické“ práce,  je dle mého názoru zjevně schopen i běžného zaměstnání, bez toho, aniž by zneužíval sociální systém“, dodal státní zástupce.

-vb-

Další články