Zde může být vaše reklama.

Extajemník Langera Petr Sokol neuspěl. Poslankyní za ODS je Majerová Zahradníková

Extajemník Langera Petr Sokol neuspěl. Poslankyní za ODS je Majerová Zahradníková

22. 10. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Zvolení do Poslanecké sněmovny se i přes rozsáhlou kampaň vyhnulo bývalému tajemníkovi Ivana Langera Petru Sokolovi. Sokola z druhé pozice Občanské demokratické strany překonala olomoucká učitelka Zuzana Majerová Zahradníková, která v počtu preferenčních hlasů překonala i krajského lídra strany Michala Záchu.

Ani pátá kandidatura do veřejné funkce politologovi a pedagogovi pravicově konzervativního Cevro institutu nevyšla. Nejprve to zkoušel do evropského parlamentu v roce 2009, posléze do Poslanecké sněmovny, zastupitelstva města, kraje a nyní znovu do sněmovny. V minulosti Sokol ale pracoval pro exministra Ivana Langera, kdy si za "zpracování komparativních analýz a stanovisek k vládním návrhům a vyřizování stížností občanů" přišel na 300 tisíc korun. V současnosti působí jako asistent europoslance Jiřího Pospíšila, zvoleného za konkurenční TOP 09.

Sokol vedl pod heslem „Okroužkujte Sokola“ masivní osobní kampaň, vidět byl ve spřátelených médiích, internetové i kontaktní kampani. Přesto se mu ani teď voliče přesvědčit nepodařilo. ODS v Olomouckém kraji získala jeden mandát.

Nad politologem pravidelně hovořícím v médiích zvítězila učitelka a překladatelka z Olomouce Zuzana Majerová Zahradníková, která ve volbách získala 2 390 hlasů. Kandidovala ze třetího místa. Kromě Petra Sokola (1 864 kroužků) tak porazila i lídra strany Michala Záchu z Přerova (2 306 hlasů).

Majerová poděkovala voličům videem na svém Facebooku. „Budu dělat maximum pro to, abyste nikdy nelitovali, že jste mi ten hlas dali,“ slíbila nově zvolená poslankyně.

Sokol ocenil celostátní a prostějovský výsledek strany. „Na zvolení to sice nestačilo, ale celostátní i místní úspěch ODS je i pro mne odměnou za velmi náročnou kampaň. Cením si zejména toho, že ODS dosáhla pod mým vedením na třetí místo ze všech stran ve městě Prostějov. Na to jsem opravdu hrdý,“ reagoval na výsledky na svém facebookovém profilu.

 

Jakub Čech

Další články