Zde může být vaše reklama.

Hejtman Košta a StB: Nahlédli jsme do svazků - prokazatelně nikomu neublížil

Hejtman Košta a StB: Nahlédli jsme do svazků - prokazatelně nikomu neublížil

23. 02. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Hanácký Večerník informoval na podzim loňského roku jako jediný o tom, že hejtman Oto Košta má záznam v evidenci zájmových osob komunistické Státní bezpečnosti. Měli jsme možnost nahlédnout do kopie svazku a hovořit s lidmi, kteří znají hejtmanovu minulost.

„Oto Košta je evidovaný v kategorii důvěrník StB. To už není jenom tak, to znamená, že jim spolupráci skutečně slíbil,” vysvětlil nám náš zdroj informaci ze svazku.  Současně je ale nanejvýš zřejmé, že přislíbená spolupráce se ve skutečnosti reálně nikdy nekonala. Lékař Košta totiž vždycky našel nějaký důvod, proč na svoje pacienty nedonášet, a jak se obratně tehdejším tajným policistům vymluvit.

Kdo byly za komunismu zájmové osoby
Databázi 770 tisíc jmen zveřejnil disident Stanislav Penc v roce 2009. Zveřejněná data pocházejí  ze dvou počítačových databází StB o evidenci zájmových osob. Zveřejněné záznamy u velké části neříkají nic o tom, na jaké straně daná osoba stála - zda proti tehdejšímu režimu, či zda jako spolupracovník StB. V seznamech by měli být uvedeni lidé, o které měla - ať už z jakýchkoliv důvodů, StB zájem. Seznam, který je k dispozici na www.svazky.cz, vychází z Evidence zájmových osob (EZO), která měla být základní složkou rozsáhlého informačního systému pro StB. Projekt EZO zahájený v roce 1986 počítal s převedením evidence československé rozvědky do počítačové podoby. Databázi se však nepodařilo zprovoznit před rokem 1989. V roce 2003 převzal tato data s 934 949 záznamy (u některých jmen je více záznamů) slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). V evidenci jsou například i děti, pravděpodobně emigrantů. EZO obsahuje více než 6 tisíc záznamů, které by se měli vztahovat k osobám mladším 18 let a  mezi nimi je více než 60 osob mladších 10 let. Už jenom proto jsme se snažili ke zjištění, že seznamy obsahují i jméno nového hejtmana Košty, postupovat citlivě.

Je s podivem, že tuto kauzu v boji o hejtmanské křeslo nikdo nevytáhl
Informace o Koštově záznamu nebyla jeho politickými konkurenty vytažena ani před podzimními volbami, ani nyní, kdy se dostal do sporu se svými vlastními spolustraníky. „Před volbami se to dalo pochopit - strany to hrály na koaliční potenciál. V tuto chvíli ale opravdu čekám, kdy se oklešťkovci vytasí s Koštovým záznamem, protože tuto kartu ještě nepoužili a možná ji mají schovanou na nejhorší časy,” sdělil nám zdroj obeznámený se situací.
Oto Košta se na podzim na náš dotaz ohledně záznamu nevyjádřil.
-ms-

Další články