Zde může být vaše reklama.

Jeseník slaví 750 let, návštěvníkům nevzalo nadšení ani nevlídné počasí

Jeseník slaví 750 let, návštěvníkům nevzalo nadšení ani nevlídné počasí

16. 09. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V sobotu vyvrcholily v Jeseníku dlouho připravované oslavy 750 let města. Návštěvníky neodradil v sobotu ani celodenní studený déšť od návštěvy Středověké slavnosti, která nabídla velkolepý program pro malé i velké. O den dříve proběhl slavnostní galavečer a celý třídenní maraton završí odhalení sochy sv. Jana Nepomuckého na Masarykově náměstí v neděli 17. září.

videoprojektory web

Během slavnostního galavečera, který se uskutečil 15. září od 19 hodin v Kongresovém sále Priessnitzových léčebných lázní, bylo oceněno sedm osobností a dva počiny. Ocenění pak převzali pamětní medaili podle návrhu jesenického rodáka Adama Krhánka. „Když jsem s vedením města začal jednat o tom, že vytvořím něco k předání, bylo to dost otevřené. Chytil jsem se myšlenky pana starosty, který jednou větou řekl, že ho napadla medaile, ale to je vlastně moc konvenční. Mně se ale myšlenka vytvořit medaili líbila natolik, že jsem představil pár myšlenek, jak by bylo možné zpracovat právě medaili nekonvenčně,“ řekl mladý umělec, který se zabývá zejména sochařskými aplikacemi technologií 3D tisku. V průběhu večera došlo také na křest knihy 750 let města Jeseník 1267 – 2017. „Její základ tvoří texty zpracované z podkladů pracovníků jesenického archivu, odkud také pochází většina historických fotografií. Publikace je jen exkurzem do historie města a není celkovým přehledem o dějinách Jeseníku. Má však jejímu čtenáři umožnit nahlédnout nejen do mnohasetleté historie města, ale i do historie nedávné, kterou si mnozí z nás ještě uchovávají v paměti,“ poznamenal autor knihy a zároveň místostarosta Jeseníku Petr Procházka.

V sobotu se Jeseník ocitl o několik staletí nazpátek, město ovládla Středověká slavnost, která byla nejvíce očekávanou kulturně-společenskou událostí roku. Celodenní program začal v 9.30 hodin průvodem ze Zámeckého na Masarykovo náměstí, kde se odehrávala stěžejní část oslav. Veřejnost se také dočkala pravého středověkého rytířského turnaje. „U těchto soubojů se nejedná o scénické ztvárnění historie, ale o volný boj, který se velmi blíží reálné bitvě. V duelech se bojovníci snaží ve vymezeném čase o co nejvíce zásahů soupeře,“ vysvětlil Luděk Augusta ze Šermířského spolku Jeseník. Nechyběl ani středověký jarmark, ukázka historických řemesel, dobová krčma, výstava zbraní s komentářem, historická herna a také mincovna, která prodávala zajímavý suvenýr speciálně vyrobený s tematikou oslav 750 let města Jeseníku.

Třídenní slavnosti města završí odhalení sochy Jana Nepomuckého na Masarykově náměstí, která se vrátí na své místo po více než půlstoletí. Předtím byla umístěna u kostela Nanebevzetí Panny Marie, odkud v květnu putovala na náročnou renovaci. „Socha byla v katastrofálním stavu, a to přesto, že v minulosti proběhly dvě renovace, ta poslední v roce 1901. Právě ta soše nejvíce ublížila kvůli použitému betonu a cementu, hodně ji však poškodil i její následný přesun k místnímu kostelu,“ sdělil restaurátor Jakub Gajda, který na soše pracoval čtyři měsíce. Slavnostnímu odhalení bude předcházet mše v kostele Nanebevzetí Panny Marie se začátkem v 10.30 hodin. „Poté bude následovat průvod na Masarykovo náměstí, kde bude připraven krátký kulturní program a v pravé poledne se lidé dočkají slavnostního odhalení sochy svatého Jana Nepomuckého,“ upřesnil radní města Jeseníku Miroslav Hrdlička. Socha, která váží celkem zhruba čtyři tuny, je zhotovena ze slezské žuly. Její renovace přišla na téměř 200 tisíc korun bez DPH, dotace z fondu Euroregionu Praděd činila 85 %.

-age,vb-

Další články