Zde může být vaše reklama.

Kampaň Hejtuj hejtmana Ladislava Oklešťka bude šetřit Úřad pro dohled nad hospodařením stran

Kampaň Hejtuj hejtmana Ladislava Oklešťka bude šetřit Úřad pro dohled nad hospodařením stran

30. 08. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

O kampaň Hejtuj hejtmana, kterou na jaře spustil olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk, se už zajímá Úřad dohlížející na předvolební kampaně politických stran. Na připravované správní řízení upozornil v pondělí server iRozhlas.cz.

Možný problém se zákonem může podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí spočívat v tom, že kampaň lídra hnutí ANO v Olomouckém kraji Ladislava Oklešťka Hejtuj hejtmana neobsahuje označení o zadavateli a zpracovateli.

Podle informací serveru iRozhlas.cz se mimo jiné řeší, že se o kampani psalo ve sloupku oficiálně psaném hejtmanem Oklešťkem, který vyšel v krajském měsíčníku. „Úřad pro dohled nad stranami nás kontaktoval, odpověděli jsme ve lhůtě, že daný sloupek byl součástí obsahu, který jsme my nedodávali. Odkázali jsme proto na vydavatele, tedy Olomoucký kraj a autora sloupku,“ popsala právnička tiskárny Profi-tisk group Soňa Kraváková pro zpravodajský web Českého rozhlasu.

Sám Okleštěk se pochybení brání, podle rozhlasu argumentuje tím, že kampaň Hejtuj hejtmana zahájil už před vyhlášením sněmovních voleb a nikde na billboardech není zmiňováno hnutí či jeho jméno, pouze funkce hejtmana. "Daná věc je řešena v rámci procedury," komentoval serveru iROZHLAS.cz šéf dohledového úřadu Vojtěch Weis.

Nejedná se o první kontroverzi spojenou s kampaní Hejtuj hejtmana. Jak se před časem ukázalo, její tvůrce Ondřej Polák je placený Olomouckým krajem za poskytování mediálního poradenství. Když jsme žádali o výstupy z jeho činnosti, nejprve je kraj odmítal zaslat a poslal jen seznam údajných činností. Posléze zaslal tiskové zprávy, články v krajském magazínu i programové prohlášení rady. Jaký přesně byl Polákův přínos v rámci těchto výstupů, u každého přesně Krajský úřad nevyjasnil. Vše tak nasvědčuje tomu, že Polák je z veřejných peněz placen za práce na soukromé Oklešťkově předvolební kampani.

 

Jakub Čech

 

SOUVISEJÍCÍ

Kumulace funkcí Ladislava Oklešťka: hejtman a poslanec mlčí

Olomoucký hejtman vede kampaň Hejtuj hejtmana. Za veřejné peníze?

Výstupy z práce Oklešťkova marketéra Olomoucký kraj tají

Ladislav Okleštěk vyzývá k „hejtování" hejtmana. Na dotazy občanů ve skutečnosti nereaguje

Komentář: Okleštěk už definitivně ztratil soudnost. Žoviální strejda jako hateman...

Další články