Zde může být vaše reklama.

Landsfeld uctil zemřelého policistu Podepřela podezřelého z organizace někdejších bombových útoků

Landsfeld uctil zemřelého policistu Podepřela podezřelého z organizace někdejších bombových útoků

05. 10. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Disident a účastník třetího odboje Vladimír Hučín je v šoku. Krajský policejní ředitel Tomáš Landsfeld totiž dnes u příležitosti pietního vzpomínkového aktu na policisty zemřelé ve službě postál nad pomníkem, na kterém je mimo jiné vytesáno jméno kapitána Stanislava Podepřela. Ten zemřel v roce 1999 na následky popálení při výbuchu bomby. Hučín, který byl z organizace útoků neprávem obviněn a posléze obvinění zbaven, dodnes dává Landsfelda a Podepřela do souvislosti s tímto případem, a z pietního aktu je znechucen.

Fotografie z dnenšího pietního aktu, krajský ředitel Landsfeld zcela vpravo

luneta banner

Podle tiskové zprávy Policie měl u památníku, odhaleného v roce 2013, krajský policejní ředitel Landsfeld dokonce proslov. Jak Landsfelda, tak Podepřela ale dává Vladimír Hučín do kontextu s případem, o kterém je v souvislosti s úmrtím Podepřela řeč. Landsfeld měl podle Hučína celou kauzu vyšetřovat na politické zadání, a vědomě Hučína nespravdelivě obvinit.

Role Stanisla Podepřela v případu: Byl násilník a loajální StB, říká disident

"Když slyším jméno bývalého příslušníka SNB Stanislava Podepřela, tak se nejprve podívám na svůj zakřivený ukazováček levé ruky a vzpomenu si jak mi ho on přerazil obuškem před celou předběžného zadržení, když mne jako odpůrce komunistického režimu v roce 1989 zajistila StB v důsledku pohotovosti k výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy v čele se SSSR. Soudruh Stanislav Podepřel byl znám svou servilitou ke Státní bezpečnosti a vždy ochotně plnil jejich rozkazy," řekl redakci Hanáckého Večerníku Hučín.

Díky této své loajálnosti komunistickému režimu byl podle Hučína Podepřel i po listopadu 1989 v úzkém kontaktu se členy krajní levice a v době jeho působení u Federální bezpečnostní informační služby a později BIS byl tajným členem KSČ. "To byl také důvod proč byl předmětem operativního zájmu BIS, neboť jako policista představoval bezpečnostní riziko. Stanislav Podepřel byl v okruhu podezřelých z organizování bombových útoků v Přerově. Je jistě ironií osudu, že na následky výbuchu na PČR v Přerově v roce 1999 v den vstupu ČR do NATO na následky výbuchu zahynul," vzpomíná Vladimír Hučín.

Po jeho smrti byly krajně levicovými organizacemi v čele s bývalým příslušníkem StB Ludvíkem Zifčákem v Olomouci u budovy BIS uspořádány protestní akce s cílem obvinit Vladimíra Hučína z usmrcení Stanislava Podepřela. "Já tedy na zemřelého nevzpomínám v dobrém a když u pietního aktu jsem viděl současného krajského ředitele PČR olomouckého kraje plk. Tomáše Landsfelda, tak nemohu jinak, než varovat veřejnost před těmito osobami," říká Hučín.

-vb-

Další články