Zde může být vaše reklama.

Libavá má za sebou obrovské cvičení tankistů: střelba na dva kilometry!

Libavá má za sebou obrovské cvičení tankistů: střelba na dva kilometry!

26. 03. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Na několik desítek vojáků čekala na Libavé v uplynulých dnech náročná zaměstnání, která prověřila jak schopnosti ostřílených profesionálů, tak i nováčků, kteří si zvolili svojí kariéru u 73. tankového praporu Přáslavice. Kromě střeleb plnou ráží z tanku T-72M4CZ a kulometů byl komplexní výcvik zaměřen i na součinnost s příslušníky aktivní zálohy praporu.

Tankisté stříleli na terč o rozměrech přibližně 3,5 metru na šířku a 2,3 metru na výšku do vzdálenosti zhruba dvou kilometrů. Terč ovšem nebyl snadno identifikovatelný. Pro potřeby tankových střeleb, ale i střeleb z kulometů a bojových vozidel pěchoty je prostor částečně automatizován, přičemž řídící střeleb na věži může pomocí ovládacího pultu jednotlivé terče zvedat a opět je skrýt. Tím, i ve spojení s proměnlivým počasím, které na Libavé panuje, mají tankisté vynikající simulaci možných reálných scénářů. 

„Zaměstnání vojáků zde na střelnici Velká střelná je zaměřeno i na dubnové cvičení Mobilizace. Jednotky první a třetí tankové roty provádějí výcvik ve střelecké přípravě z tanků T-72 M1 a T-72M4CZ. Osádky tvoří převážně nováčci, takže je to pro ně příležitost cvičit s touto technikou a připravit se na úkoly zmíněného dubnového cvičení, které je čeká,“ uvedl podplukovník Ján Kerdík, velitel 73. tankového praporu.

Závěr cvičení tvořilo hodnocení, a to jak z pozice řídícího střeleb na věži a ukazatelů na ovládacím panelu, tak i vizuálně pozorovateli s dalekohledy. Díky bezvadné přípravě a profesionalitě instruktorů byl v drtivé většině případů terč zasažen.

-ms-

Další články