Zde může být vaše reklama.

Nový starosta Jeseníku nebyl zvolen, ANO sdílelo na facebooku města svůj status. Vypukla těžká politická krize

Nový starosta Jeseníku nebyl zvolen, ANO sdílelo na facebooku města svůj status. Vypukla těžká politická krize

23. 02. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V Jeseníku se půl roku před volbami rozpadá radniční koalice. Spouštěcím momentem bylo odstoupení starosty Kalouse (ANO) z funkce, aby se mohl naplno věnovat práci poslance. Následná vyjednávání o zvolení nového starosty byla zablokována a nejsevernější okresní město Olomouckého kraje se začalo zmítat v politické krizi. Hnutí ANO obvinilo z rozpadu koalice svoje koaliční partnery, ti s takovou verzí nesouhlasí.

Všechny koaliční strany podepsaly bezprostředně po odstoupení Kalouse Dodatek koaliční smlouvy, podle kterého "konstatují, že přes rezignaci Adama Kalouse na post starosty města Jeseníku zůstává právo ANO 2011 obsadit pozici starosty města Jeseníku," píše se v dokumentu ze dne 21. února letošního roku. Události pak ale dostaly turbulentní vývoj. Hnutí ANO následně obvinilo první místostarostku Zdeňku Blišťanovou z toho, že další jednání, vzdor podepsané dohodě, zablokovala. Ta nyní přechodně vede město.

neolstav tecnik web

Sama Blišťanová ale s takovou interpretací rozhodně nesouhlasí. "Pro kandidátku hnutí ANO jsem v tajné volbě hlasovala. Jana Konvičková však v tajné volbě zvolena nebyla, když 10 zastupitelů hlasovalo pro a 11 proti. Po tomto hlasování jsem byla vyzvána opozičními zastupiteli, abych funkci starosty převzala já. Nabídku jsem se rozhodla nepřijmout, protože držím slovo a nechci hrát zákulisní hry. Nechci dělat starostku za každou cenu, v rozhádané koalici, kde si budou lidé házet klacky pod nohy. O to víc mě mrzí obvinění Adama Kalouse prostřednictvím facebookového účtu ANO, ve kterém zmínil, že toužím po moci. Kdybych po „funkci a moci“ toužila, tak bych nabídku přijala," uvedla na svém facebookovém účtu Blišťanová.

Status ANO sdílel oficiální profil města, opozici to zvedlo ze židle

Běžná rozepře mezi politickými stranami dostala ale nový rozměr poté, co stanovisko ano k vnitrokoaliční rozepři sdílelo město Jeseník na svém oficiálním facebookovém profilu. Podle opozičních politiků byly současně pod tímto statusem mazány nepohodlné komentáře. Status již byl s ohledem na kritiku nejen opozice smazán.

-vb-

Další články