Zde může být vaše reklama.

Padla tříkilometrová alej v květu. Prý kvůli rozšíření silnice

Padla tříkilometrová alej v květu. Prý kvůli rozšíření silnice

09. 05. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Několikakilometrová alej stoletých stromů mezi Žulovou a Vápennou šla k zemi. Důvodem má být podle oslovených institucí chystané rozšíření silnice mezi Jeseníkem a Javorníkem. Spíše než to ale místní pobouřil způsob kácení a skutečnost, že veřejnost o chystaném kroku neměla tušení.

  1. "Alej byla vykácena z důvodu plošné rekonstrukce silnice první třídy, jedná se o akci Ředitelství silnic a dálnic," informoval redakci Hanáckého Večerníku starosta Žulové Radek Trsťan. Podle jeho slov šlo v katastru obce Žulová k zemi 24 stromů, vysázeno by mělo být 72 nových. 

  2. Banner Florcenter

    "Tyto vzrostlé stromy byly pokáceny na základě zpracované diagnostiky a projektové dokumentace pro plánovanou opravu silnice I/60 v předmětném úseku a to z hlediska bezpečnosti silničního provozu.  Rozhodnutí o povolení kácení vydal Městský úřad Žulová a Obecní úřad Vápenná s povoleným termínem kácení do 30. 4. 2018. K žádostem bylo doloženo i stanovisko Policie ČR a příslušného speciálního silničního správního úřadu," informovala dále mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

Tomáš Hradil: Šlo to i jinak

Místní obyvatelé jsou v šoku. Podle jejich slov se o kácení mezi lidmi dopředu nic nevědělo, nikdo se tak ke způsobu provedení tohoto kroku ani nemohl vyjádřit. Lidem především vadilo, že alej byla pokácena v květu, a podle slov místních se lidem nepozdával ani způsob provedeného kácení, kdy byly stromy nejprve nařezány několik centimetrů nad zemí, a teprve později pokáceny. "Kdyby přišla vichřice, nastane kalamita," řekl redakci jeden z místních lidí.

Kdyby tu silnici chtěli řešit s nějakým respektem k těm staletým lípám, tak by silnici nemuseli rozšiřovat na obou stranách stejně. Úsek totiž vede volnou krajinou. Tím by se mohla zachovat alespoň jedna alej, a ještě by se mohly snížit úhly zatáček," říká jesenický zastupitel za Stranu zelených Tomáš Hradil. Podle jeho slov navíc samozřejmě mladý čerstvě zasazený strom nemá z ekologického hlediska hodnotu stoletého stromu.

-vb-

Další články