Zde může být vaše reklama.

Poslanec Radim Fiala z Prostějova (SPD) lhal v přímém přenosu ČT. Moderátorka jej usvědčila

Poslanec Radim Fiala z Prostějova (SPD) lhal v přímém přenosu ČT. Moderátorka jej usvědčila

02. 02. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Prostějovský poslanec Radim Fiala ve čtvrtek v České televizi bojoval proti dotacím Evropské unie a popřel, že by je v rámci svého podnikání získal. Moderátorka Světlana Witowská jej ale v přímém přenosu usvědčila, že na svou soukromou střední školu dostal od unie několik desítek milionů.

Poslanec Radim Fiala působí v Poslanecké sněmovně Parlamentu nepřetržitě od roku 2006. Nejprve byl zvolen za ODS, kterou v roce 2012 opustil, podruhé za Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, jehož členové upozornili na podezřelé finanční transakce na účtech hnutí. Potřetí za nový Okamurův projekt, hnutí Svoboda a přímá demokracie, které si kampaň založilo na slibu přímé demokracie a odporu vůči imigraci. Ten ve volbách v říjnu loňského roku získal 10,64 % hlasů.

Fiala je známý také jako protřelý politický podnikatel. Hanácký Večerník již před časem upozornil na to, že jeho úklidová firma IF Facility získává zakázky od resortů ovládaných hnutím ANO. Fialův přítel, školský expert SPD Michal Šmucr, se navíc stal poradcem předsedy vlády v demisi Andreje Babiše (ANO) pro oblast vzdělávání. S Faltýnkem se Fiala zná i z prostějovského zastupitelstva, kde oba působili jako koaliční politici v rámci spojení ČSSD s ODS.

Připravená Witowská Fialu usvědčila v přímém přenosu

Ve čtvrtek se Fiala zúčastnil rozhovoru v rámci Interview ČT24, pravidelného diskuzního pořadu, ve kterém o dva dny dříve vystoupil další prostějovský politik, šéf poslanců hnutí ANO 2011 Jaroslav Faltýnek. Jeho vystoupení se neslo ve znamení uhýbání odpovědí na otázky, neurčitého vyjadřování i oslovování redaktorky křestním jménem či akademickým titulem. Vystoupení Faltýnka vzbudilo reakce na sociálních sítích.

Tématy rozhovoru s poslancem Radimem Fialou byly skončené prezidentské volby, vyjednávání o nové vládě, programové požadavky SPD, údajné tunelování financí hnutí i vztah České republiky k Evropské unii. V rámci tohoto tematického bloku Fiala tvrdě kritizoval evropské dotace s tím, že „dnes nevítězí nabídka a poptávka, ale to, kdo má nejlepší přístup k dotacím“. Ve dvanácté minutě mu proto položila moderátorka České televize Světlana Witowská přímou otázku: „Měl jste někdy dotace z EU?“, na kterou Fiala odpověděl rezolutním „ne“. Witowská reagovala pohotově. „Škola, která s vaším podnikáním souvisí, čerpala prý 35 milionů korun. Je to škola ART ECON,“ uvedla moderátorka, načež Fiala uvedl, že není majitelem ani jednatelem školy.

Fiala tvrdil, že o dotaci neví. Škola se jí ale chlubí na svém webu

Fiala je ale jediným vlastníkem společnosti B. S. – KINGS, které patří firma IF Holding a ta zcela majetkově ovládá prostějovskou soukromou střední školu ART ECON. Na projekt „Digitálně a interaktivně“ škola získala 29 595 600 korun z EU. Dalších více než 600 tisíc korun na „efektivní využití ICT ve výuce“.

Poslanec nejprve uvedl, že neví, že by škola ART ECON evropské dotace čerpala. „Oni čerpali dotace z krajského úřadu. Já bych byl rád, kdybychom je nemuseli čerpat,“ upřesnil poté. „Tak víte o tom, že je čerpáte, nebo ne?“ poukázala na rozpor ve Fialových vyjádřeních Witowská. „Vím, že čerpali z krajského úřadu, ten má na starosti školství, takže to vím samozřejmě, ale vůbec nevím, jestli to byly dotace z Evropské unie,“ dodal poslanec.

Informace o dotaci pro jeho střední školu se nehledají složitě. Na webu ART ECON se totiž nachází u projektu Digitálně a interaktivně logo Evropského sociálního fondu i samotné EU (odkaz ZDE). Přesto na začátku dialogu na toto téma Fiala přijímání dotací od EU kategoricky popřel.

Záznam celého rozhovoru najdete zde.

 

Jakub Čech

Další články