Zde může být vaše reklama.

Průměrná mzda na Olomoucku: 28 372 Kč, drží ji vyplacené odměny

Průměrná mzda na Olomoucku: 28 372 Kč, drží ji vyplacené odměny

22. 03. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Na první pohled mzdy v Olomouckém kraji v roce 2017 utěšeně vzrostly. Už na ten druhý je ale třeba statistiky správně interpretovat: oproti zbytku republiky jsme na tom stále poměrně špatně. Současně, krásné číslo mírně zkreslují odměny, vyplacené (některým) zaměstnancům ve čtvrtém kvartále. Realita je tedy o něco málo horší. Celorepublikový průměr je přitom 31 646 korun.

V roce 2017 činila průměrná hrubá měsíční mzda v Olomouckém kraji 26 372 Kč. Podle předběžných údajů  ČSÚ  meziročně  vzrostla  o 7,2%.  V mezikrajském  pohledu  byla  po kraji  Karlovarském a Zlínském  třetí  nejnižší.  Za národním  průměrem,  který  překonali  pouze zaměstnanci  v Praze a Středočeském kraji, zaostala  o 3 132 Kč. Uvedli to statistikové v nejčerstvějších datech. Růst mezd přitom souvisí s vysokou zaměstnaností; ve čtvrtém čtvrtletí roku 2017 činil průměrný evidenční počet zaměstnanců v Olomouckém kraji 221,8 tisíce  osob (přepočteno na plně zaměstnané). V porovnání se stejným obdobím předchozího roku došlo ke zvýšení o 3 200 zaměstnanců, tj.  o 1,5%. Relativní  růst zaměstnanosti byl přitom v Olomouckém kraji osmý nejvyšší v rámci České republiky. Nejnižší tempo vykázal kraj  Plzeňský (0,4%) a Karlovarský (0,5%),  nejvyšší  tempo  kraj  Hl.m. Praha  (3,1%) a Liberecký (2,8%).

Reálná mzda v kraji vzrostla o 5,3%
Rychlý růst mezd přitom někteří odborníci považují za bublinu, která se přelévá i do další ekonomiky a může mít v budoucnu nepříjemné následky. Průměrná  hrubá  měsíční  mzda byla ve 4. čtvrtletí  tradičně  vyšší  než v předchozích čtvrtletích díky vyplaceným odměnám. Vyšší byla v
Olomouckém kraji i v meziročním srovnání. Ve 4. čtvrtletí 2017 činila průměrná hrubá měsíční mzda v kraji 28 614 Kč. V porovnání se 4. čtvrtletím roku 2016 se zvýšila o 8,0%, tj.  o 2 126 Kč.  Vzhledem  k tomu,  že spotřebitelské ceny se na území  České republiky  ve sledovaném  období zvýšily o 2,6%, reálná mzda v kraji vzrostla o 5,3%.Tempo růstu bylo v porovnání s celorepublikovým průměrem shodné. Přes všechny příznivé ukazatele ale Olomoucko nadále vykazuje jedny z nejnižších mezd v republice - celostátní průměr je totiž na úrovni 31 646 korun, a horší, než Olomoucko, je už jen chudé Zlínsko.

Guvernér Rusnok: Tempo růstu mezd je nadále neudržitelné
Rychleji než dnes rostla průměrná mzda zaměstnanců naposledy v překrizovém roce 2008. „Jestliže nám poroste HDP reálně zhruba o tři procenta, možná ke čtyřem, tak zhruba tolik by mohly podle mě rozumně růst reálné mzdy. Aby se poměr mezd dramaticky nevymykal výkonu ekonomiky,” uvedl tento týden pro média guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Nevyrovnanost těchto dvou ukazatelů je podle něj možná pouze krátkodobě. „Dlouhodobě to ekonomika nebude schopná akceptovat a trh to ukáže,” dodal. Česká ekonomika podle něj roste robustně nad svoje možnosti. Guvernér ČNB se pro novináře  tento týden také vyjádřil k dalšímu možnému zvyšování úrokových sazeb centrální bankou. „Budeme všechny věci znovu a znovu vyhodnocovat. Samozřejmě, pokud by tady byla nějaká dramatičtější potřeba, tak to uděláme. Pokud se budou věci vyvíjet podle naší prognózy, tak s tím počítáme až někdy spíše v druhém pololetí, možná až ke konci roku,” uvedl. Dodal, že prostor pro zvýšení sazeb pak vidí ČNB i v roce 2019.
-ms-

Další články