Zde může být vaše reklama.

Skorošická pila dávala práci desítkám, teď už dvacet let chátrá

Skorošická pila dávala práci desítkám, teď už dvacet let chátrá

16. 03. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Pila ve Skorošicích už zarostla ne plevelem, ale dokonce vzrostlými stromy. Smutný osud podniku, který přibližně do přelomu milénia zaměstnával desítky lidí z okolních obcí, je mementem. O nápravu nikdo nestojí.

Těžba a zpracování dřeva v minulosti živila celou oblast. Skorošická pila měla výbornou polohu přímo v místních lesích a podle svědectví lidí, kteří v ní kdysi pracovali, i široko daleko nejlepší vybavení. Dávala práci desítkám místních lidí v regionu, který se dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností. Areál v minulosti několikrát změnil majitele, po roce 2000 vyhořel. Od té doby chátrá. Místní už tehdy hovořili o pojišťovacím podvodu.

Areál je prý pod dohledem kamer, ale pořád se tam krade
Celé obrovské území bývalé pily patří podle záznamu v katastru nemovitostí společnosti Setra se sídlem v Brně na Zvonařce. Už během minulého týdne jsme se snažili firmu kontaktovat, ale neúspěšně. „Vždy nepřítomný” pan ředitel neodpověděl ani na zaslaný e-mail. Podle svědectví místních obyvatel se ale v areálu dějí věci: po dvojím vyhoření pily před několika lety se z prostranství postupně stále ztrácejí věci, přestože má být údajně pod dohledem kamer. „Jakmile získal pilu nový majitel, došlo ještě v témže roce hned ke dvěma pojistným událostem. Lidi tady to nepovažují za náhodu. Od té doby se v areálu nepracuje,” říká jeden z bývalých zaměstnanců, kterému současný stav fabriky rve srdce. Všechny recyklovatelné suroviny byly později podle jeho slov odvezeny do sběru, a zatímco firma slibovala úklid areálu a alespoň odvoz sutin, došlo místo jejich odvozu jen k rozhrabání všeho zbořeného zdiva po prostranství. Troskami dnes prorůstají náletové dřeviny; chybí ještě pár let, a spolehlivě skryjí všechno, co z bývalé nejlépe zařízené pily v kraji zbylo. Tvoří už hotový les.

Komu záleží na obcích Skorošice a Nýznerov...
Pila byla dlouhá léta jednou z velmi mála možností zaměstnání v kraji. Lidé z okolních obcí nacházeli nejčastěji práci buď při těžbě, nebo při zpracování dřeva. Obě činnosti jsou kvůli zániku pily v útlumu, a lidé jezdí za zaměstnáním často až dvacet kilometrů denně do Jeseníku.
V areálu se přitom podle svědectví místních obyvatel nadále krade, kamery nekamery. V posledních měsících byly údajně rozkradeny i betonové panely z někdejší příjezdové cesty pro nákladní auta. Moc jiného k rozebrání už totiž na místě bývalé pily není...
-vb-

Další články