Zde může být vaše reklama.

To nevymyslíš: výhybkář Alois Mačák byl Antonínem Staňkem jmenován náměstkem ministra

To nevymyslíš: výhybkář Alois Mačák byl Antonínem Staňkem jmenován náměstkem ministra

08. 08. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Náměstkem ministra kultury Antonína Staňka se stal včera Alois Mačák. Jak uvedlo ministerstvo ve své tiskové zprávě, „pan Mačák dlouhodobě spolupracuje s odbory a bude posilou týmu právě pro jednání s tripartitou. Jeho dlouhodobě zkušenosti s komunikací s odbory jsou pro tuto funkci klíčové,“ citovala tisková zpráva olomouckého primátora a ministra kultury Antonína Staňka.

Banner Florcenter

„Svůj hlavní úkol na ministerstvu kultury vidím v oblasti zmíněných pracovněprávních vztahů, v jednání se zástupci odborů a se zaměstnavateli v kultuře. Mým cílem je zlepšovaní podmínek práce v kultuře, a to na všech jejích úrovních,“ řekl v úterý Alois Mačák. Pro autora tiskové zprávy dodal, že mezi jeho koníčky  patří sport, literatura a poezie, je autorem tří básnických sbírek a knížky pro děti. Obyvatelé střední Moravy si ale nového ministerského náměstka pamatují jinak.

Sobotka čistil ČSSD od korupčníků. Jenže Sobotka je pryč...

Když před dvěma lety komentoval na stránkách Hanáckého Večerníku Jakub Čech celý případ Aloise Mačáka, vše podstatné vyjádřil v titulku Mačákovi voliči věřit nebudou. Ani když vydá nové básně. Alois Mačák si ale naplánoval pokračování kariéry v politice zjevně tak, aby se s volbami nemusel obtěžovat. Když totiž v září 2015 vyšlo najevo, že sociálně demokratičtí politici Alois Mačák a Miroslav Pišťák brali od soukromých firem statisícové dary, vypadalo to, že oba už jsou odepsaní a Mačák je smířen se svým koncem v politice. Za rychlou rezignací dvou nejvýznamnějších prostějovských sociálních demokratů stál podle všeho požadavek předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který si tehdy mohl dovolit čistit stranu od podobných struktur. O Mačáka se po odchodu z funkcí postarala právě společnost DT-vyhýbkárna, která mu před léty posílala statisíce a v jejímž čele stál prostějovský radní Bedřich Grulich.  O jeho návrat do krajských struktur se pokoušeli sociální demokraté z prostějovského okresu, když jej nominovali na krajskou kandidátku. Vysvětlit se to ale dá i jejich naprosto mizernou personální situací, každopádně kandidatura Mačáka v loňských krajských volbách na vyšších místech tvrdě narazila.

Proč Výhybkárnám záleželo na politikově PR

Mačák a Pišťák doslatli od soukromých firem celkem 1,6 milionu korun. Nejštědřejší byla právě zmíněná společnost DT – Výhybkárna a strojírna Prostějov, která na osobní účet Pišťáka poslala čtvrt milionu a Mačáka 1,1 milionu korun. Samotný tento akt jejich včasného odstoupení, u mnohých jiných i v dnešní době stále ještě neobvyklý, by si zasluhoval spíš úctu za uvědomění si chyby. Nebýt ovšem toho, co následovalo. „Poskytnutí daru se uskutečnilo v souladu se všemi příslušnými právními předpisy včetně jeho zveřejnění v takzvaném zákoně o střetu zájmu., chcete-li v mém majetkovém přiznání, které je veřejně přístupné. Dary byly řádně zdaněny a oznámeny Finančnímu úřadu v Prostějově. Tyto firmy, které mě chtěly podpořit, nedodávaly pro město Prostějov ani Olomoucký kraj jedinou zakázku a navíc tovylučuje i jejich samotný výrobní program,” snažil se Mačák obhájit neobhajitelné pro prostějovské regionální noviny. Uvedl také, že poskytnutý dar vrátí.

Pak se ovšem stalo něco, co vyvrátilo i poslední zbytky pochybností. Mačák začal celke nepochopitelně pracovat ve Výhybkárně, která byla dosud jeho štědrým sponzorem. Kauze se podrobně věnovala Mladá fronta DNES a dary, které kromě něj přijímal i tehdejší primátor Prostějova, začala vyšetřovat Policie. Šéf představenstva DT Výhybkárny Bedřich Grulich, taktéž radní za ČSSD, alespoň v dosavadních prohlášeních pro média prostor ke korupci neviděl; otázkou je, jestli jeho stranická příslušnost a politické angažmá nejsou samy o sobě odpovědí na otázku, proč výhybkárna sponzorovala PR regionálních politiků.

-vb,red-

Další články