Zde může být vaše reklama.

Vláda chystá opatření na zmírnění dopadů sucha. Možností je zadržování vody v malých vodních nádržích

Vláda chystá opatření na zmírnění dopadů sucha. Možností je zadržování vody v malých vodních nádržích

02. 03. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Vláda schválila koncem února materiál Ministerstva zemědělství o zmírnění následků sucha a nedostatku vody v příštích desetiletích. Dokument uvádí různé možnosti, jak zadržovat vodu v krajině. Jednou z nich, pokud jsou jiná řešení nevhodná, je vybudování malých vodních nádrží, které zajistí lidem i přírodě vodu v obdobích s výrazným nedostatkem srážek.

Následky sucha může zmírnit jedině zadržování vody v krajině, ve vodních nádržích a zpomalení odtoku. Velkou měrou k zadržování vody v krajině přispívá zalesněná půda. Ministerstvo zemědělství usiluje například o změnu způsobu hospodaření s půdou, o používání vhodných technologických postupů, zatravňování, obnovu nebo budování rybníků, podporuje výsadbu melioračních a zpevňujících dřevin a další pozemkové úpravy.

Podniky Povodí vytipovaly čtyři nejvhodnější lokality, kde by případně mohly v budoucnu stát vodní nádrže. Jsou v místech, kde hrozí vážný nedostatek vody a zároveň je tam minimum zástavby.

„Je třeba zdůraznit, že nejde o klasické přehrady, ale o malé vodní nádrže, takže jejich rozsah a velikost dosahuje velikosti středně velkého rybníka. Například vodní nádrž Senomaty na Kolešovickém potoce by měla mít plochu při plném objemu 25,6 hektaru a třeba Šanov na Rakovnickém potoce ještě méně, a to 22,2 hektaru. Pro srovnání rozloha Máchova jezera je přibližně 280 hektarů,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Dnes schválený materiál se týká možné výstavby vodních nádrží v Pěčíně na Královéhradecku, Vlachovicích ve Zlínském kraji a v Senomatech a Šanově ve středních Čechách. Příprava zatím spočívá jen ve vypracování odborných studií a investičních záměrů jako podkladů pro další rozhodování, zda je stavba v daných lokalitách vůbec možná a přínosná. Součástí průzkumu bude i veřejná diskuze o přínosech navrhovaných vodních děl. Vodní nádrže pomohou obyvatelům i krajině v jejich okolí čelit dlouhodobějšímu nedostatku srážek a vyrovnat hydrologické výkyvy. Výstavba vyžaduje časově náročnou přípravu, která může trvat až dvacet let.

„Vodní zdroje pomohou překlenout nedostatek srážek efektivněji a přispějí k zachování ekosystémů. Výstavba některé z nádrží bude zahájena pouze tehdy, když se prokazatelně a dlouhodobě začnou naplňovat negativní scénáře dopadů klimatických změn,“ uvedl Jurečka.

Podle předpokladů se v následujících desetiletích ztenčí zásoby povrchové i podzemí vody o čtvrtinu. Závislost vodních zdrojů na srážkách a nepříznivá odtoková bilance na území České republiky v kombinaci s četnějšími extrémními výkyvy počasí v posledních letech způsobuje problémy už nyní.

Další články