Zde může být vaše reklama.

Volby skončily. Účast se odhaduje okolo 30%

Volby skončily. Účast se odhaduje okolo 30%

08. 10. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V sobotu ve 14 hodin se zavřely volební místnosti a do večera budeme čekat na neoficiální výsledky. Podle odhadů se voleb zúčastnilo přibližně 30 procent oprávněných voličů, na vesnicích méně, ve městech více.

Většina lidí odvolila podle volebních komisí, s nimiž je redakce v kontaktu, již během pátku. V průběhu soboty byla volební účast již výrazně nižší. Poslední vlna zájmu o volební urny přišla tradičně v sobotu po poledni těsně před uzavřením volebních místností, na celkové volební účasti už ale mnoho nezměnila.

Během voleb se na Olomoucku nestal žádný závažnější incident, z řady vybočuje jen páteční oznámení Pirátů, že se ve volebních místnostech na Gymnáziu Čajkovského nacházejí jen obyčejné tužky namísto propisek, což vyvolává obavu o možnou manipulaci kroužkování.

O co šlo v těchto volbách

Tyto volby neměly velké jednotící celostátní téma, jako například zdravotnické poplatky v roce 2008. Pokud protlačit na regionální úroveň protiimigrantské téma se nezdařil, a voliči před volbami řešili spíše regionální záležitosti. U nás na Olomoucku bylo hlavní otázkou voleb, zda bude pokračovat levicová koalice ČSSD a KSČM, která je poznamenaná loňským zatčením hejtmana Rozbořila, a dále, jak v těchto volbách dopadne hnutí ANO, které před dvěma lety "tradiční strany" vyšachovaly jako vítěze voleb z koalice v Olomouci. V senátních volbách jde o obhajobu mandátu Martina Tesaříka, proti němuž stojí celá řada volitelných kandidátů.

První výsledky by měly být k dispozici v sobotu večer přibližně okolo 18. hodiny. Oficiální čísla budou až 11. října po schválení příslušnými úřady.

-vb-

Další články