Zde může být vaše reklama.

Zuzana Majerová Zahradníková: Doprava, nebo s Klausem!

Zuzana Majerová Zahradníková: Doprava, nebo s Klausem!

26. 04. 2019 - 06:10

Ve sněmovních volbách v roce 2017 Zuzanu Majerovou Zahradníkovou, tehdy trojku olomoucké kandidátky ODS, skoro nikdo neznal. Přesto ji voliči svými kroužky poslali do Sněmovny, zřejmě proto, aby vystavili stopku Petru Sokolovi z Prostějova.

Uplynul rok a půl a spojenectví ODS a Majerové Zahradníkové se v bouřlivých emocích rozpadá. Za vším je osoba Václava Klause mladšího, kterému se „podařilo“ natolik se názorově vzdálit straně, za kterou byl zvolen, že byl v březnu za dramatických okolností vyloučen. Majerová Zahradníková jej podle všeho bude následovat.

Co by mělo zajímat olomouckého voliče
Zuzana Majerová Zahradníková před rokem a půl na otázku Hanáckého Večerníku, jestli je Klaus jen řadový člen ODS anebo guru, odpověděla: „Václav Klaus mladší je řadový člen ODS. Je členem expertního týmu v oblasti školství. Velmi úzce s ním spolupracuji. On je spíš odborníkem na středoškolské a vysokoškolské vzdělávání, já na základní, které je zmíněnou inkluzí nejvíce ohroženo. Rozhodně ale není guru, je normální člen. ODS je demokratická strana, a názorové proudy v ní jsou různé. Jsou mezi námi konzervativci, liberálové. Základní cíl ale máme stejný,“ řekla tehdy. Vzápětí ale dodala: „A samozřejmě nám záleží na vztahu k Evropské Unii - na vyčlenění se z tvrdého jádra, s možností vlastní azylové a migrační politiky.“ Zde je možná jádro pudla, a školství a teze o odbornosti jsou jen zástěrka. Snaha vyčlenit se z „tvrdého jádra“ (termín v podstatě ani neexistuje a co si pod ním přesně představit, vědí jen odpůrci integrace) je totiž v rámci ODS jen Klausova teze. Nikoho jiného. Ve volebním programu ODS v roce 2017 stálo doslova: „Občanská demokratická strana je tradičně prozápadní a transatlantická, za klíčové považujeme členství v NATO a v Evropské unii. K EU máme dlouhodobě konzistentní vztah: nepatříme mezi naivní eurooptimisty ani mezi radikální euroskeptiky.“ Klaus mladší ovšem radikálním euroskeptikem je, a Majerová Zahradníková spolu s ním. Tento velmi okrajový (jakkoli hlasitý) názorový proud české politiky ovšem jako by si vzal obor školství coby rukojmího, a na nějaký čas se pokusil etablovat se v rámci zavedené, chcete- li „tradiční“ politické strany. Nyní jsou masky strženy a z „tvrdého jádra“ bude zřejmě vystupovat až Klausova nová strana. Olomoucká poslankyně v tomto kontextu o své budoucnosti již zřejmě rozhodla.

Žádné povolební piruety, řekla před volbami...
Na informačním serveru Olomoucký rej vyšel před sněmovními volbami PR článek o Majerové Zahradníkové s titulkem „Žádné povolební piruety! říká Zuzana Majerová Zahradníková, lídr ODS za Olomoucko a kandidátka číslo 3“. V kontextu dnešních událostí zní až komicky.
Pro budoucnost nesou čerstvé události dvojí poselství: za prvé, z agendy veřejného prostoru nejspíš vypadne uměle vytvořené „téma“ inkuze (pro ty, co by neznali toto cizí slovo: podle encyklopedií inkluzi odpovídá výrok „každý člověk je individualita“). Za druhé, Majerová Zahradníková se zcela jistě neocitne už na žádné kandidátce Občanské demokratické strany.  Současně je zřejmé, že pro blízkou budoucnost mohou být pro politické strany jedním ze základních kritérií výběru kandidátů zahraničněpolitické postoje. Čertík, schovaný pod patetická, ale obsahově dosud velmi neurčitá slova „suverenita“ nebo dokonce „realismus“, si žádá pro příště podstatně přesnější definice.

 

Článek je osobním názorem autora a nemusí se shodovat s postojem redakce.

Další články