Zde může být vaše reklama.

Bitva o to, co bude zdarma: Které z velkých předvolebních slibů jsou reálné a které ne?

Bitva o to, co bude zdarma: Které z velkých předvolebních slibů jsou reálné a které ne?

03. 10. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Olomoucká volební kampaň přinesla zajímavý fenomén: sliby toho, co všechno bude zdarma. Nejvíce si argumentačně "po krku" jdou hnutí spOLečně a ProOlomouc, jedni se vytasili s odpadem zdarma, druzí s MHD. Co z toho je reálnější?

obi banner

Na začátku léta odstartovalo v Olomouci menší mediální bouři hnutí spOLečně s plánem na zrušení poplatku za odpad pro osoby s trvalým bydlištěm v Olomouci a argumentovalo zkušeností z jiných českých měst, kde už častro k podobnému zrušení došlo. Ostatní osočili Flekovo hnutí z populismu a zareagovali po svém.

A bylo téma. Komunální volby tak dostaly rámec
"Potřebujeme vyřadit staré tramvaje a nakoupit místo nich nové nízkopodlažní s klimatizací (¾ miliardy). K tomu ale potřebujeme také novou vozovnu za miliardu. Je třeba postupně vyřazovat autobusy na naftu a nahrazovat je ekologičtějšími. Musímě vybudovat bezpečné cyklostezky, které propojí všechny městské části, a vysadit nová stromořadí v ulicích, které přilákají obyvatele k příjemné chůzi.   To všechno jsou ale dlouhodobé miliardové projekty, o které se olomoučtí politici dosud nestarali. A než taková opatření spustíme, potřebujeme nástroj pro okamžité zlepšení ovzduší. Přišli jsme proto se slevou na jízdném," uvádí v tiskové zprávě opoziční hnutí ProOLomouc.

MHD nebo odpady? Co z toho je reálné?
Smysl dává svým způsobem oboje. Smysl nedává půtka fanoušků obou uskupení na sociálních sítích v rámci předvolebních emocí, protože věc je diskutovatelná. Hnutí spOLečně chce ušetřit každému obyvateli Olomouce ročně 660 korun za popelnice,  a skrze to, že služeb svozu odpadu využívají i návštěvníci města, to zní také logicky. "Jsem rád, že s tímto návrhem přišlo naše hnutí. Jsem rád, že o návrhu psala některá média a že se rozproudila i debata na sociálních sítích. Jedni náš návrh podporují, druzí jej považují za populistický. Velmi dlouho jsme jej promýšleli. Jsou města, kde obyvatelé za odvoz odpadků neplatí. Nejznámější jsou Teplice. V roce 2018 nemusejí platit ani v Karviné, město je prý v dobré finanční kondici," říká Jaroslav Flek ze spOLečně. Ve finále tedy bude rozhodovat nejspíš stejně to, kdo pro svoje plány dokáže sehnat finanční krytí.

Plán ProOlomouc na financování levnější MHD: Cena za levnější jízdné je přijatelná
Lídr hnutí ProOlomouc Tomáš Pejpek odhadl na oficiálním webu svého uskupení očekávaný propad tržeb dopravního podniku po zavedení navrhovaných změn na dvacet milionů korun ročně. „Je to naprosto přijatelná cena za lepší vzduch v ulicích Olomouce a zdravější plíce občanů. Zvláště uvědomíme-li si, že za zpackané projekty typu Namiro, Aquapark, pronájem vodáren Veolii a z nich vyplývající dluhy a za záchranu profesionálního fotbalu platí město 180 mil. korun ročně,“ uvádí Pejpek. Jiná věc jsou podle architektů investice, na které město musí dokázat dosáhnout skrze vypsané dotační tituly.

Plán spOLečně na financování odpadu zdarma: Trvalá bydliště pro studenty!
Je s podivem, že si této možnosti dosud nikdo z politiků nevšiml. Přes třicet tisíc studentů a další absolventi, kteří zde bydlí, ale ne oficiálně, a využívají zdejší služby, musí dodnes jezdit na úřady do Jeseníku nebo do Strakonic, což je samozřejmě obtěžuje. Pokud by mohli v Olomouci získat trvalé bydliště, pomohlo by to nejen jim, ale i  městskému rozpočtu, říkají lidé ze spOLečně. " V Olomouci produkuje odpad 143.000 lidí, za jeho svoz, recyklaci platí pouze 100.000 obyvatel s přihlášeným trvalým pobytem. Olomouc je spádové město s nemocnicí a univerzitou. Jsme přesvědčeni, že by město mělo své trvalé obyvatele zvýhodňovat na prvním místě a zrušení poplatků za odpad je naprosto férový benefit. Přirovnáváme jej k veřejnému osvětlení nebo městské policii - jsou zdarma a využívá je každý. Představte si ale, že by lampu před domem měly jen ty domácnosti, které si ji předplatí, nebo že by strážníka mohl zavolat jen ten, kdo za něj platí poplatek, "říká Robert Runták. Město inkasuje za svoz odpadů přes 50 milionů korun ročně, spOLečně má ale spočítáno, že trvalé bydliště pro studenty by městské kase přineslo milionů 62. " Zajistíme příjmem z daní díky nově přihlášeným občanům k trvalému pobytu. Ale nejde jen o studenty. Tisíce absolventů zde pak žije bezprizorně ve sdílených podnájmech, až se nakonec po pár letech odstěhují. Tohle je zásadní problém, který budeme řešit," říká Runták.
Vlastimil Blaťák

 

Další články