Zde může být vaše reklama.

Bývalý místopředseda prostějovské ČSSD Králík je obžalován

Bývalý místopředseda prostějovské ČSSD Králík je obžalován

02. 10. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Fiktivní poradenství pro městskou šumperskou firmu je důvodem, proč má bývalý místopředseda prostějovských sociálních demokratů Jaroslav Králík problémy s Policií a nyní i se soudem. Vlivný politik byl před časem obviněn a v červenci obžalován státním zástupcem Lubomírem Sedláčkem. První vlivný prostějovský člen ČSSD tak stanul před trestním soudem. Před krajskými volbami je to pro sociální demokraty nepříjemná situace.

Jaroslav Králík je poměrně zvláštní postavou ČSSD v Olomouckém kraji. Sám není příliš známý, ovšem pokaždé, když se dostane do médií, je z toho značná ostuda pro celou stranu. Před lety vyšlo najevo, že za minulého režimu byl příslušníkem Státní bezpečnosti, sama ČSSD jej odvolala z okresního vedení v Prostějově. Poté se tam vrátil a donedávna figuroval jako místopředseda prostějovské okresní organizace. Ve funkci však už není, sociální demokraté zřejmě usoudili, že by to přispělo k další medializaci jeho případu. V okresním předsednictvu Králík působil vedle celé řady prostějovských sociálních demokratů, a tak je docela pravděpodobné, že se dobře znal třeba s prostějovskou primátorkou Alenou Raškovou či s jejím náměstkem Pavlem Smetanou.

V něm jde o to, že Králík působil jako poradce šumperské městské společnosti Vodohospodářská zařízení Šumperk, za svou práci inkasoval více než milion korun. Jeho činnost však byla podle policistů a státního zástupce jen fiktivní. Trestní oznámení na Králíka podalo nové vedení společnosti. Samotný Králík se podle svých vyjádření pro média celému procesu jen směje.

V minulosti se Králík ještě stihl proslavit tím, že úkoloval policejní důstojníky. V lednu 2015 za ním totiž do jeho domovské Konice dorazili reportéři časopisu Týden. Prohlédli si Králíkův honosný dům, na jeho pozemek však nevstoupili. Přesto za nimi během pár minut dorazila policejní hlídka. Jakmile se „na scéně“ objevil samotný Jaroslav Králík, nadporučík od něj začal přijímat instrukce. Sám si otevřel kufr redakčního auta a prohlížel si materiály, které měli reportéři u sebe. Králík si tímto incidentem potvrdil pověst vlivného muže, který dokáže řadu věcí zařídit.

První hlavní líčení proběhlo 26. září, další se uskuteční 6. října v 8,30 hodin na Okresním soudě v Šumperku, kdy dojde k dalšímu dokazování. Není tak příliš pravděpodobné, že by rozsudek padl ještě před volbami. O případném odvolání jedné ze stran bude rozhodovat Krajský soud v Ostravě.

-jač-

Další články