Zde může být vaše reklama.

Koronavirus - FNOL Fakultka odměnila zdravotníky, kteří pomáhali s koronavirem

Fakultka odměnila zdravotníky, kteří pomáhali s koronavirem
Zdravotníci, kteří pomáhali během pandemie koronaviru, si zaslouží odměnu

foto: FNOL

05. 06. 2020 - 12:01

Fakultní nemocnice v Olomouci odměnila zaměstnance i dobrovolníky, kteří se podíleli na testování, vyšetřování a péči o pacienty s podezřením nebo prokázaným onemocněním COVID-19. Mezi asi 350 zaměstnanců rozdělili skoro 5 milionů korun. 

 

„V zásadě jsme poskytovali nebo stále ještě poskytujeme odměny pracovníkům ve čtyřech kategoriích. Jedná se o zdravotníky pečující o pacienta s onemocněním koronavirem nebo podezřením na ně, dále o personál odběrového místa, kde se provádí odběr vzorků pro vyšetření přítomnosti koronavirové infekce, o dobrovolníky z řad studentů vysokých a středních škol se zdravotnickým zaměřením a mimořádnou kategorií byli zaměstnanci, kteří se podíleli na Studii kolektivní imunity SARS-CoV-2-CZ-Preval v měsících dubnu a květnu, kdy tato studie proběhla,“ vyjmenovává ředitel FN Olomouc Roman Havlík. „Tyto mimořádné odměny byly již vyplaceny za měsíc duben ve výplatním termínu, nyní jsou administrovány odměny za květen a připravujeme jejich vyplacení i za červen,“ dodává ředitel.

Odměna za péči o pacienta s podezřením na onemocnění COVID-19 či s jeho příznaky a do vyhodnocení výsledku testu činí v olomoucké fakultní nemocnici i 200 korun za hodinu a náleží všem zdravotnickým pracovníkům, kteří poskytují péči uvedené kategorii pacientů. „Celková výše mimořádné odměny se tedy u každého takového zaměstnance lišila podle počtu hodin, které věnoval právě těmto pacientům,“ upozorňuje profesor Havlík a doplňuje, že celkový objem těchto odměn činil do konce dubna 4,5 milionu korun a týkal se
310 zdravotníků.

Zdravotníci, kteří odebírali stěry na testování koronaviru, byli odměněni vyšší částkou. Za duben to bylo 1250 korun za hodinu. Celkově bylo takto dosud vyplaceno 240 tisíc korun 15 zaměstnancům.

Studenti, kteří během pandemie v nemocnici pomáhali dostali sto korun za hodinu. „V případě, že se podíleli na práci v odběrovém místě, tedy prováděli stěry u pacientů, dostávali mimořádnou odměnu ve výši 400 korun za hodinu, čili jejich hodinová sazba byla 500 korun za hodinu. Celkem bylo takto vyplaceno 7 studentům 85 tisíc korun,“ konstatuje ředitel nemocnice.

Dále všichni zaměstnanci, kteří se podíleli na Studii kolektivní imunity, obdrží mimořádnou odměnu v průměrné výši 200 až 250 korun za hodinu. V tomto případě vyplatí nemocnice 298 tisíc korun 131 zdravotníkům.

„Chtěli našim zaměstnancům veřejně poděkovat. Naše nemocnice se navíc široce zapojila do testování osob z uzavřených oblastí na Litovelsku a Uničovsku a později také vypomáhala svou kapacitou jiným nemocnicím. Proto právem patří část odměn rovněž pracovníkům z laboratoří,“ uzavírá Roman Havlík.

Další články