Zde může být vaše reklama.

Jedovatý Roundup na chodníky: Kde se používá a kde ne

Jedovatý Roundup na chodníky: Kde se používá a kde ne

14. 06. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Není úplně jasné, zda se jedná o dílo náhody, anebo je v tom vyšší moc, ale ve městě existují plochy, kde se zdraví škodlivý postřik Roundup na travní plevele aplikuje, a kde ne. O škodlivosti přípravku nejen pro lidské zdraví přitom v dnešní době již není pochyb. Zatímco v centru města a v obytných čtvrtích putují na chodníky desítky litrů postřiku, některé lokality Technické služby vynechávají.

Tak se například budova casina v Hodolanech může pochlubit bezvadným anglickým trávníkem, který stopy preparátu nenese, zatímco v centru města, v obytných čtvrtích a mnohdy i v okolí dětských hřišť se plevel na chodnících nadále hubí "extenzivním způsobem". Zda je výběr lokalit dílem náhody, nebo zásahem vyšší moci, nechce Hanácký Večerník spekulovat.

Proč je Roundup škodlivý

Roundup (účinná látka glyfosfát) je herbicid a v přírodě se nerozkládá. Do lidského těla se obvykle dostává vdechnutím nebo dotykem, a stejně jako působí na rostlinné buňky, působí i na ty lidské. Jeho účinnost nikdo nerozporuje (což ale nerozporuje ani u DDT). Nezávislý vědec a konzultant Anthony Samsel a badatelka Stephanie Seneff z MIT provedli velké množství vědeckých zkoumání ohledně glyfosátu, a získali údaje o tom, že tento toxin ničí mikrobiální rovnováhu ve střevech, narušuje transport sulfátu, a potlačuje normální aktivitu četných členů skupiny enzymů CYP, které tělo využívá k eliminaci toxinů a tvorbě krve. Tito vědci zjistili, že negativní vlivy glyfosátu na savce, to jest i na člověka, jsou těžce podceněny.

Vystavení Roundupu je spjato s mozkovými poruchami, reproduktivními problémy a s rakovinou

Objev, že glyfosát přímo inhibuje aktivitu enzymu CYP, je významný, protože tato třída enzymů je odpovědna za regulování vlastního metabolismu. Když je enzymům CYP zabráněno v jejich funkci, může vzniknout stav známý jako dysbióza, která může vést k zánětlivým stavům vnitřních orgánů a chronickým gastrointestinálním poruchám. Tyto poruchy, jak možná již víte, jsou často spjaty se spektrem autistických poruch a s různými dalšími mozkovými poruchami. Kromě toho bylo dokázáno, že Roundup přímo zasahuje do reproduktivních funkcí. Je známo, že Roundup je chelátor, a při postřiku plodin je nejen zbavuje živin, ale také blokuje jejich absorbci z půdy. Když glyfosát a jeho rezidua vejdou do trávicího systému, způsobují stejné poškození u lidí, protože ničí a snižují biodostupnost důležitých reproduktivních živin jako cholesterol sulfát a zinek. Bylo rovněž dokázáno, že glyfosát prochází placentou a poškozuje vývoj lidského života v mateřském lůně.
„Je běžně rozšířeným omylem, že glyfosát je pro lidi relativně neškodný. Avšak dostupná fakta dokazují, že glyfosát je možná nejdůležitějším faktorem při rozvoji četných chronických chorob a stavů, které jsou rozšířeny v západní společnosti,“ vysvětlují autoři v diskusi.

Co je Roundup

Roundup se používá od roku 1974 jako totální herbicid k odstranění nežádoucích keřů a dřevin na zemědělských i nezemědělských plochách. Působí systémově, po aplikaci na list, poškozuje i rostliny spojené se zasaženou kořeny a oddenky (pýr). Účinek se na citlivé rostlině zasažené přiměřenou dávnou přípravku projevuje do tří týdnů uhynutím, podle podmínek.Roundup Klasik je v bezpečnostním listu uváděn jako dráždivý, nebezpečný pro životní prostředí, dráždí oči, toxický pro vodní organismy, může vyvolat dlouhodobé nepříznivé účinky ve vodním prostředí. Pro vodní organismy je doslova jedovatý. Firma Monsanto musela stáhnout reklamu, ve které uváděla údajně zavádějící tvrzení, že Roundup je bezpečnější než stolní sůl a "prakticky netoxický" pro savce, ptáky, ryby.

-vb-

Další články