Zde může být vaše reklama.

Kameníci na hřbitově při opravě cest prý poškozují hroby. Ředitelství hřbitovů: Nemáte nárok!

Kameníci na hřbitově při opravě cest prý poškozují hroby. Ředitelství hřbitovů: Nemáte nárok!

29. 09. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Pravděpodobně při opravě cest na hřbitově v Neředíně došlo k výraznému poškození několika náhrobků odletujícími kamennými odštěpky. Ředitelství hřbitovů problém přes upozornění majitelů hrobů bagatelizuje, ti ale kvůli hmotné škodě zvažují trestní oznámení.

luneta banner

„Poškození krycí desky vzniklo v době během posledních dvou týdnů,” říká Alžběta Vyroubalová, která v této záležitosti v uplynulých týdnech kontaktovala ředitelství hřbitova.   K opravě cest dochází na neředínském hřbitově po částech průběžně, během letošního roku si ale lidé začali poprvé stěžovat na poškozené náhrobky. K poškození mělo podle jejich názoru dojít nešetrnou prací najateé firmy. Ředitelství hřbitovů ale poškození náhrobků přičítá zvětrávání kamene a nehodlá se ani omlouvat. To majitele hrobů mnohdy doslova rozčílilo.

Čekala jsem slušnou odpověď...
 „Přišla jsem na správu hřbitovů se slušnou žádostí a čekala jsem slušnou odpověď, například že stavbu provádějící firma se k problému nezná, za škody se omlouváme. Ale vzhledem ke způsobu jakým se k věci postavili však zvážujeme podání trestního oznámení na neznámého pachatele,” uvádí Vyroubalová poté, co si přečetla odpověď ředitele hřbitovů.

Ředitel Horáček: Povrchové vady jsou způsobeny stárnutím kamene
V korespondenci, kterou má redakce Hanáckého Večerníku k dispozici, se ředitel hřbitovů pan Evžen Horáček staví k jakékoli zodpovědnosti odmítavě. Poškození náhrobků opravami cest vylučuje. „V době mého příchodu na místo samé se zde žádné dlažební kostky nenacházely. Pokud by mělo být poškození způsobeno jejich odletujícími úlomky, vcelku logicky by měly být poškozeny především vertikální části Vašeho hrobového zařízení. Na nich však není ani stopy, což dnes zkonstatovali i stavbyvedoucí a stavební dozor,” uvádí v odpovědi paní Vyroubalové. Podle jeho názoru jsou poškození náhrobků v místě, kde se opravuje cesta, způsobeny pouze stárnutím kamene, konkrétně degradací slídových příměsí v kameni.  Podle zjištění Hanáckého Večerníku, který v pondělí odpoledne lokalitu prošel, by odletujícími úštěpky mohlo být poškozeno i více, než deset náhrobních desek. Vyčíslení hmotné škody a prokázání zavinění ze strany společnosti opravující cesty je ale na majitelích hrobů.
Vlastimil Blaťák

Další články