Zde může být vaše reklama.

Dění ve Vřesovicích Kauza fotovoltaiky: Bývalý policista nabízí zajímavou paralelu

Kauza fotovoltaiky: Bývalý policista nabízí zajímavou paralelu

foto: Redakce

30. 09. 2019 - 06:00

Kauza šéfa prostějovského stavebního úřadu Košťála, který je obviněn ve věci fotovoltaiky ve Vřesovicích, má možná zajímavou paralelu v Severních Čechách. Někdejší policista Pavel Nováček se kdysi zabýval kauzou bílinského Košťála – šéfa tamějšího stavebního úřadu Vondráčka, který za podivné kolaudační řízení dostal sedm let. Přesto po případu zůstala pachuť, včetně toho, že někdejší vyšetřovatel byl od policie odejit.

Bílina je městečko mezi Mostem a Teplicemi. Na přelomu dekády se zde začala stavět fotovoltaika, tak jako na spoustě dalších míst Česka. „Kilometr od místa mého bydliště byl ovocný sad. Tehdy, v roce 2010, jsem se dostal k informacím, že sad bude bezpovolení vykácen a na jeho místě se narychlo postaví fotovoltaická elektrárna,“ říká někdejší vyšetřovatel u severočeské policie, poručík Pavel Nováček. Všechny stopy vedly k vedoucímu tamějšího stavebního úřadu Vondráčkovi, a v celém případu šlo zhruba o totéž, o co šlo i v desítkách jiných podobných po celé republice. Když ke konci roku 2010 končily zvýhodněné podmínky pro stavbu fotovoltaiky, bylo nutné vše „postavit“, tedy zkolaudovat, do posledního prosince toho roku; podle slov Pavla Nováčka se bílinská elektrárna ještě ani nezačala stavět, ale dávno už se vědělo, že 31. prosince 2010 proběhne kolaudace, aby se všechno stihlo.
 
Případem se tehdy zabýval Úřad pro odhalování korupce a finanční kriminality, prapodivná kolaudační a stavební řízení provázely výhružky všem, kterým se realizovaný postup nepozdával. U policie musel skončit i Pavel Nováček. „Výsledek celé kauzy byl ten, že šéf stavebního Vondráček dostal u soudu sedm let, a za tři a půl roku ho pustili,“ říká Nováček.
 
Happyend a potrestaný darebák? Ale vůbec ne, nenechte se mýlit. Případem se velmi podrobně zabýval mimo jiné i Jaroslav Kmenta z Magazínu Reportér. Pro nás na Hané, kde sledujeme podobný případ vedoucího prostějovského stavebního Jana Košťála, nabízí zajímavé paralely toho, jak fungovala klientelistická síť zajišťující všechna povolení pro fotovoltaiku včas, a především, co se stalo potom.
 
Jak zamést kauzu pod koberec, aneb co bude dál s Košťálem
 
Odsouzení bílinského Vondráčka bylo totiž to jediné, co se v celé kauze nakonec stalo. Našel se obětní beránek, trest si odpykal, ale po samotné fotovoltaice a prapodivném časovém sledu stavebních řízení a kolaudací nikdo dál nešel, nikdo za nic nenesl odpovědnost a žádné peníze nikde a nikomu nechyběly. Košťálův vřesovický případ nabízí s bílinskou kauzou hned několik podobností, kvůli kterým je pro Vřesovice svědectví bývalého vyšetřovatele ze severních Čech mimořádně zajímavé. Košťál je ve věci Vřesovic již obžalován, brzy bude mít soud a hrozí mu podle zákona až deset let ve vězení (škoda přesáhla pět milionů). „Mohu potvrdit, že obžalovaný JanKošťál se v obžalobě vyskytuje, obžaloba se týká Vřesovic u Prostějova,“ sdělila mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Angyalossy. Obžaloba pro trestný čin zneužití pravomocí úřední osoby byla podána 4. dubna letošního roku, první jednání by mělo proběhnout během podzimu.

Další články