Zde může být vaše reklama.

Kauza Michalská školka: Konečně jmenovité svědectví matky!

Kauza Michalská školka: Konečně jmenovité svědectví matky!

30. 05. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Případ olomoucké školky Michalské stromořadí má šokující pokračování. Promluvila matka jednoho z dětí, Lenka Šebelová. Její nyní čtyřletý syn Adam trpí vážným postižením dolních končetin a srdce, a ze školky byl v podstatě vyštván. Paní Šebelová je přitom prvním člověkem, který se do médií rozhodl promluvit jmenovitě. Učitelky ze školky, které si vážnost situace uvědomovaly, z obavy ze ztráty zaměstnání dosud promlouvaly jen anonymně. Případ již řeší olomoucká kriminálka.

videoprojektory web

Čtyřletý Adam je těžce postižený, inteligenčně je ale v pořádku. Během našeho rozhovoru čile sledoval okolí a bavil se úměrně čtyřem letem věku. "Chtěli jsme jít právě do této školky, protože bydlíme naproti," svěřuje se matka chlapce, Lenka Šebelová z Olomouce. Paní ředitelkou Žížlavskou byl nakonec přemístěn do školky Čajkovského, s ohledem na existenci bezbariérové třídy. Rodina přitom měla doporučení ke vzdělávání v běžné školce ze Speciálního pedagogického centra. Jediné, co potřebovala, byl asistent pedagoga, a speciální židlička, na kterou školka mohla čerpat dotaci.

Jak vyštvat postiženého chlapce

"Do školky syn nastupoval 1. září 2016. Ale asistent pedagoga tam ještě nebyl. Takže jsem tam s ním byla dva dny já, ale měla jsem zakázáno překročit práh třídy. Asistentka pedagoga přišla až pátého září, a byla to moc fajn paní. Přesto dala po třech týdnech v této školce výpověď. Neudýchala to," svěřuje se chlapcova matka.

Celou tu dobu se také snažila komunikovat s ředitelkou školky o dotaci na židličku, bez které chlapec nemůže být. "Na několikátý dotaz mě odbyla slovy, že už to se mnou nebude řešit. Tou dobou musela ve školce skončit i naše asistentka, a když odcházela ze školky, tak se na ni pokřikovalo z okna. Mně to ale nikdo neřekl. Když jsem dítě přivedla do školky, zjistila jsem, že už tam asistentka není. Ředitelka mi ani nezavolala," říká Lenka Šebelová.

Nechala si ředitelku zavolat k rozhovoru. "Přišla asi po dvou hodinách. Až v tuto chvíli mi na můj dotaz sdělila, že dotace na židličku nebude. Ale já jsem si ověřila, že Speciální pedagogické centrum o tom rozhodlo už čtrnáct dní nazpět, a ředitelka školky to tedy musela vědět. Přesto nechala Adama sedět a kroutit se v židličce z Ikey," tvrdí matka. Podle jejích slov byla ředitelka arogantní a nepříjemná, a za jejím vyprávěním je cítit ze strany školky jednoznačná snaha se postiženého chlapce co nejrychleji zbavit.

Podrobněji v tématu v tištěném vydání HV 8.6.2017

-vb-

Další články