Zde může být vaše reklama.

Konec klientelismu: hnutí spOLečně představilo klíčové body programu do komunálních voleb

Konec klientelismu: hnutí spOLečně představilo klíčové body programu do komunálních voleb

23. 05. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Hnutí spOLečně, které nově vstoupilo do olomoucké politiky, představilo zásadní body svého programu pro podzimní komunální volby. Program staví na praktických řešeních, jež zlepší každodenní život Olomoučanů. Hlavním pilířem, na kterém hnutí spOLečně svůj program staví, je zapojení občanů do rozhodování o vývoji města, např. ve formě participativních rozpočtů.

luneta banner

“Začneme oživením zanedbaných míst. Soustředíme se na zlepšení i drobných maličkostí, jež občanům komplikují život a pohodlí. Budou to často jednoduché a levné projekty, ve kterých budeme postupovat koncepčně a vytrvale. Např. systematická oprava chodníků nebo přidávání laviček na zastávky je relativní maličkost, lidem ale město zpříjemní. Důležitým tématem naší kampaně bude na zanedbaná místa poukazovat a hledat praktická řešení, která přinesou změnu”, vysvětlil Stanislav Flek, lídr hnutí spOLečně.

Hlavním pilířem, na kterém hnutí spOLečně svůj program staví, je zapojení občanů do rozhodování o vývoji města, např. ve formě participativních rozpočtů. V České republice tuto metodu využívá dle dostupných informací pouze 12 obcí, žádné z nich není krajské, mimo některé městské části Prahy. “Participativní rozpočty se výborně osvědčily v západní Evropě, jedním z klíčových cílů naší činnosti v zastupitelstvu bude tuto metodu prosadit a stát se tak prvním krajským městem v České republice, abychom dali pozitivní příklad ostatním. Současný magistrát s občany komunikuje málo, a ti pak ztrácí pocit, že jim město patří. Tohle chceme změnit”, doplnil Stanislav Flek.

“Abychom to dokázali, je potřeba zpřetrhat klientelistické vazby, které současně na olomouckém magistrátu bují. Ty měly dopad na nezodpovědné hospodaření s městským rozpočtem. Tohle musí skončit. Dluh města 1,8 miliardy, za který vděčíme předchozím zastupitelstvům, je alarmující”, řekl Robert Runták, spoluzakladatel hnutí spOLečně.

Pavel Fryšák, garant tématu “Společný domov”, uvádí další příklad občanské participace: “Proč se občané nemohou vyjádřit např. výběru rostlin a zeleně v ulicích? Vždyť je to především jejich město. Skvělým příkladem, kterým se můžeme inspirovat, je náměstí Mátyás tér v Budapešti. Místní zastupitelstvo oslovilo rodiny žijící v okolí a společně s nimi vytvořilo koncept proměny náměstí, který se nakonec zrealizoval. Nejenže z náměstí vymizela drobná kriminalita, stalo se především místem sousedských setkávání. V červnu představíme průlomové řešení, které se stane informačním mostem mezi občany a městem.”

Praktická řešení přinesou i plánované změny v problematice dopravy. Milan Hebelka, garant za tuto oblast v hnutí spOLečně, uvedl: “Uděláme inventuru parkování, soustředit se budeme především na přeplněná sídliště, jimž chybí koncepční řešení. V tomto může pomoci např. aplikace pro mobilní telefony, která najde volná parkovací místa.”

Hnutí spOLečně se formuje od března tohoto roku a dává si za cíl přinést do podzimních komunálních voleb dlouhodobou vizi pro budoucnost Olomouce. Další programová témata představí hnutí 6. června na setkání v Jazz Tibet Clubu, které je veřejně přístupné. 

-age-

Další články